Článek
Mořský vlk je ryba, na jejíž přípravu nejsme v českých domácnostech úplně zvyklí. A to je škoda, protože jde o velmi lahodné maso, navíc jen s malým množstvím kostí. Například ve francouzské gastronomii patří k vůbec nejvyhledávanějším mořským rybám.
Nápaditý recept, který připravil šéfkuchař restaurace CODA v hotelu ARIA David Šašek, kombinuje jemnou chuť této lahodné ryby spolu s krémovou paprikovou omáčkou a máslovými špalíčky. Může se podávat jako hlavní chod, nebo jako předkrm.
| Pošírovaný mořský vlk s paprikovou omáčkou a máslovými noky | |
|---|---|
| MASO | |
| filety mořského vlka | 4 (ze dvou ryb velikosti 400-600 g) |
| mrkev (na plátky) | 40 g |
| celer (na plátky) | 40 g |
| pórek (na plátky) | 40 g |
| šalotka (na plátky) | 1 |
| voda | 750 ml |
| bobkový list | 2 |
| tymián | 2 větvičky |
| sůl | |
| SMETANOVÁ OMÁČKA Z ČERVENÉ PAPRIKY | |
| červená paprika | 300 g (na kostičky) |
| máslo | 40 g |
| cibule | 30 g |
| drůbeží vývar | 150 ml |
| smetana (30 %) | 30 ml |
| česnek | 1 stroužek |
| sůl, černý pepř | |
| MÁSLOVÉ NOKY | |
| mléko | 250 ml |
| hladká mouka | 160 g |
| máslo | 65 g |
| vejce | 3 |

Pošírovaný mořský vlk s paprikovou omáčkou a máslovými noky
| Postup | |
|---|---|
| Maso: Zeleninu, koření a vodu vložíme do širšího hrnce. Přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum, osolíme dle chuti a vložíme rybí filátka kůží nahoru. Ryba by měla být potopená, nebo téměř potopená. | |
| Pošírujeme asi 10 minut, při podávání lehce posypeme kvalitní mořskou solí. | |
| Omáčka: Do rozehřátého rendlíku vložíme máslo, následně cibulku, česnek a vše krátce podusíme. Pak přidáme papriku na kostičky, podusíme a přilijeme vývar. | |
| Vaříme asi 5 minut, přilijeme smetanu, osolíme, opepříme, odstavíme z ohně a umixujeme do hladka. Přepasírujeme přes velmi jemné síto. | |
| Noky: Mléko přivedeme k varu, přidáme máslo, sůl a vzápětí mouku. Za neustálého míchání vaříme (odpalujeme), dokud nám nevznikne kompaktní hladké těsto, které se již nelepí k hrnci. | |
| Pak jej přendáme do mísy, nebo do elektrického hnětače a postupně přidáváme vejce. Hněteme, dokud nedosáhneme hladké, lepivé hmoty. Těsto přendáme pomocí stěrky do cukrářského pytlíku s hladkou trubičkou (o průměru 5 mm) a vytlačujeme přímo do vařící vody špalíky, které odkrajujeme těsně u trubičky. | |
| Vaříme asi dvě minuty, pak pomocí sítka přendáme do misky s ledem a vodou. Slijeme, necháme důkladně odkapat a před podáváním zlehka opečeme na troše másla v teflonové pánvi. | |
| Vše naservírujeme na talíř a můžeme podávat. |
Tým Novinek vám přeje dobrou chuť.



