Hlavní obsah

Vánoční hvězdy už míří k zákazníkům

Až miliony oblíbených vánočních hvězd míří v těchto dnech na pulty květinářství, hobbymarketů a dalších obchodů v Česku. Odtud pak na sváteční stoly domovů.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Balení vánočních hvězd v zahradnictví Azalea Chlumec

Článek

Jedním z podniků u nás, kde vypěstují ročně na 100 tisíc pryšců nádherných, jak se rostlina botanicky jmenuje, je Azalea Chlumec na Ústecku.

Aby vánoční hvězda dlouho vydržela, musí se podle odborníků dát pozor hlavně na chlad a přelití.

S patřičnou péčí vydrží dlouho

Vánoční hvězdy se zakořeňují z řízků. „Ty si buď kupujeme a sami zakořeňujeme, z větší části si ale pořizujeme sadbu. Podle velikostí se zakořeňováním začínáme u těch největších koncem června, nejmenší rostliny se sází v polovině září,“ řekl Právu jednatel zahradnictví Azalea Chlumec Petr Nachlinger.

Německé adventní trhy otevírají, ale ne všechny. V Drážďanech nebudou

Vánoce

„Pravidelně pěstujeme každý rok kolem 100 tisíc vánočních hvězd. Jsme součástí odbytového sdružení CZ FLORA, které dodá na trh až jeden milion vánočních hvězd. V celém Česku se jich pak prodají ročně až čtyři miliony kusů, z toho větší polovina pochází z naší republiky,“ uvedl Nachlinger.

Vánoční hvězda patří k nejcitlivějším pokojovým rostlinám. „Je třeba se o ni starat jako o citlivou květinu, je háklivá třeba na přelití a velmi citlivá i na mráz. To jde i o sekundy, když je chladno, tak o minuty. Když si ji člověk nese z obchodu, měl by si ji nechat dobře zabalit a je třeba ji nenechávat v autě, kde může prochladnout,“ radí Nachlinger.

Dřív vozily lidi, teď jsou z nich plechové květináče. Z taxíků se po pandemii staly zahrádky

Koktejl

S dobrou péčí může lidem vánoční hvězda vydržet dlouho. Je to ale krátkodenní rostlina, aby kvetla, potřebuje méně světla než 11 hodin denně. „A to alespoň na čtyři týdny. Pak rozkvétá. Důležité je, aby nebyla přelitá, má ráda polosušší režim a neměla by být v nějakém průvanu, to nesnáší,“ doplnil jednatel.

Nejznámější je červená va­rianta, existuje ale i spousta dalších barev. V oblibě jsou i bílé a růžové. „Pak existuje takzvaná Marble varianta, která je trochu strakatá, všechny vznikly nějakou mutací z původní červené,“ uvedl Nachlinger. Některé hvězdy se ještě před dodáním do obchodů vylepšují třpytkami.

Na Staroměstské náměstí v Praze dorazil vánoční strom

Vánoce

Podle Nachlingera epidemie koronaviru firmu nijak zásadně nepostihla, i když loni muselo být vyhozeno zboží za několik set tisíc korun. Prodejci květin ale měli otevřeno, takže obchod jel dál.

Kromě vánočních hvězd v podniku Azalea pěstují hlavně jarní balkonové a záhonové květiny, které tvoří klíčovou část prodejního sortimentu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám