Hlavní obsah

Vánoční cukroví pečou v Česku nejčastěji babičky

Novinky, Andrea Zunová

Vánoce jsou za dveřmi a v mnoha českých kuchyních se již peče vánoční cukroví. A nejčastěji plní plechy cukrovím babičky. Podle průzkumu společnosti Unilever jsou Češi letos v pečení pilnější než v loňském roce. Loni se v českých domácnostech upeklo průměrně osm druhů cukroví, letos je to již průměrně 8,2 druhů na jednu domácnost.

Foto: Novinky

Cukroví nejvíce pečou babičky.

Článek

V pečení vánočního cukroví jsou Češi spíše konzervativní. Ve většině domácností si ho pečou sami. Průzkum ukázal, že stejně jako v loňském roce si v pouhých 14 % domácností pečivo kupují.

Naprostá většina domácností (54 %) si všechno cukroví peče sama. „Vzrůstající je počet domácností, kde se pečení vánočního cukroví přesouvá v rámci rodiny na další příbuzné, nejčastěji na babičky. Zatímco v loňském roce toto probíhalo jen v 6 % domácností, letos to bylo již 10 % českých domácností,“ řekl Petr Hantych ze společnosti Unilever.

Přesná polovina českých hospodyněk peče každý rok osvědčené druhy cukroví a jen občas vyzkouší nový druh. Necelá polovina (45 %) hospodyněk peče každý rok přesně to samé. Jen 5 % těch, kteří pečou vánoční cukroví, rádo experimentuje a zkouší zcela nové druhy.

Nejčastějším zdrojem nových receptů jsou kamarádky, kolegyně a příbuzné, teprve po nich následují recepty z časopisů a kuchařek.

Z druhů cukroví jsou stabilně nejoblíbenější vanilkové rohlíčky a linecká kolečka, následují včelí úly, plněné ořechy a rumové kuličky.

Reklama

Související články

Předvánoční slevy začnou už v pátek

Mnozí čeští obchodníci nechtěli čekat s výprodeji až na konec roku a začíná zákazníkům nabízet zboží se slevou už dlouho před Štědrým dnem.

Vánoční výzdoba z popelnic oslnila Paříž

Vánoce z popelnice. Proč ne? Originální nápad přichází z Paříže, mekky krásy, módy a elegance. Odpadky z popelnic tam vyzdobily část jedné ulice. PET lahve...

Výběr článků

Načítám