Hlavní obsah

V Českých Budějovicích už otevřeli adventní městečko s řemeslnou uličkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Českých Budějovicích už je otevřené adventní městečko na náměstí Přemysla Otakara II. Nabízí přes sto stánků a proti předchozím letům také řemeslnou uličku s vánočními dekoracemi od drobných výrobců. Nechybějí ani různé druhy punče, vyhlídkové kolo i věžička nebo pivnice.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Adventní městečko na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích

Článek

Lidé oceňují především to, že přibylo řemeslných výrobků. „Myslím, že se pořadatelům podařilo konečně oslovit řemeslníky a zboží je opravdu vánoční. Na řadě trhů jsem viděla například asijské laciné zboží, což tady není,“ pochvalovala si Zuzana Sedláčková, která si na trzích kupovala jmelí a adventní věnec.

Lenka Střítecká z pořádající agentury Art4promotion zmínila, že lidé si v prvních ohlasech pochvalují právě vánoční sortiment. „Řemeslná ulička je na trzích vůbec poprvé. Není tam opravdu nic dovezeného, jde o místní ručně dělané dekorace,“ konstatovala Střítecká.

Lidé tak mohou v řemeslné uličce koupit například keramické anděly, ručně šité skřítky, dekorace ze dřeva, ale také například ručně dělané staročeské placky. „Zatím je zájem opravdu velký. Nabízím tady svoji keramiku s vánoční tematikou. Začínala jsem doma na hrnčířském kruhu a teď už bych skoro potřebovala brigádníka,“ pochvalovala si Jana Churáňová z Homolí na Českobudějovicku.

Přestože adventní neděle připadá na 3. prosince, Budějovice otevřely městečko s asi sto stánky prodejců už v minulých dnech. Postupně prý bude přibývat atrakcí s vánoční tematikou a od pátku 24. listopadu se dočkají bruslaři kluziště u kašny.

„Vše je koncipované tak, aby se místní i turisté měli stále na co těšit. V tomto týdnu se přidá i krásný vyřezávaný betlém v životní velikosti nebo očekávané kluziště. Přibude také Ježíškova dílna, kde předvedou své umění řemeslníci, nebo zvonička pro štěstí a 26. listopadu se rozzáří vánoční strom,“ zmínila Střítecká.

Adventní program doprovodí koncerty na velkém vánočně vyzdobeném podiu, když vystoupí stálice Stanislav Hložek, Marie Rottrová, duo Kamélie, Yvetta Simonová nebo Petra Černocká.

Návštěva trhů však také provětrá peněženky, i když ceny nejsou šokující. Za punče různých druhů zaplatí lidé od 60 do 79 korun, langoš vyjde na stovku, párek v rohlíku na 40 korun. Větší porce jídel pak od 100 do 200 korun. Vinná klobása s vepřovým masem vyjde na 189 korun, klobása se zelím na 130, chleba s bůčkem stejně jako topinka s krůtou stojí 149 korun.

Adventní městečko bude v Českých Budějovicích otevřené až do 6. ledna.

Budějovičtí dostanou za nazdobené vánoční okno až deset tisíc

Vánoce

Kam za betlémy, tradicemi a zážitky ve středních Čechách

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám