Hlavní obsah

Unikátní betlém z kukuřičného šustí mají v Bechlíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový unikát v podobě pohyblivého betlému z kukuřičného šustí je k vidění v galerii v Bechlíně na Litoměřicku, asi pět kilometrů od památné hory Říp. Zahrnuje 231 figur. Proměňující se denní i noční výjevy vyprávějí o narození Ježíše Krista. Kromě příbytku Josefa, Marie a Ježíška v něm lze spatřit také například školu, statek, řezníka nebo kováře.

Unikátní betlém v BechlíněVideo: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

Podřipský betlém, který je zapsán v české Guinnessově knize rekordů, má rozlohu čtyři krát dva metry. Jeho autorkou je lidová výtvarnice Jiřina Šustrová. „Materiál, ze kterého jsou figurky vyrobené, je pro Čechy typický. Nikdo jiný na světě proto ještě z takto vytvořených figurek betlém nevytvořil, navíc pohyblivý,“ řekla autorka Novinkám a Právu.

Výroba figurek z šustí je pro ni rutina. „Jednu zvládnu do půl hodiny. Vytvořit z jednotlivých postaviček betlém mi od začátku dávalo smysl. Chtěla jsem figurky zasadit do nějakého příběhu,“ popsala Šustrová, která listenu obalující kukuřičné klasy neboli šustí dostává od známého zemědělce.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Unikátní betlém zahrnuje 231 figurek z kukuřičného šustí.

Rozpohybované figury Podřipského betlému představují příběh zrození Ježíše Krista i život na vesnici na Podřipsku. V betlému je kromě Ježíškovy rodiny, tří králů a pastýřů k vidění statek rodiny Šustrů se zabijačkou, vesnická veselice, kovář, práce na pile, škola s učitelem, který právě rákoskou vyplácí žáka, malíř, bruslař, sáňkař, sednice, ve které se zrovna narodilo miminko, i pohřeb u kostela. V betlémě nechybí ani okolní kopce, jako je Říp. Všechny postavy jsou originální. Nevšední zážitek umocňuje doprovod příjemné hudby a komentáře.

Betlém z Betléma je unikátem Olešnice, slouží i jako učební pomůcka

Vánoce

Zájem o prohlídku betlému je podle její autorky zejména v prosinci. „Náš kraj není zrovna nějak pevně spojený s vírou, a tak nejvíce návštěvníků tvoří děti ze škol v širokém okolí. Prohlédnou si betlém s výkladem a pak si mohou vyzkoušet výrobu anděla z šustí,“ poznamenala Šustrová.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Unikátní betlém zahrnuje 231 figurek z kukuřičného šustí.

Galerie Podřipských betlémů v Bechlíně nabízí prohlídku čtyř betlémů s figurkami vyrobenými z kukuřičného šustí, které jejich autoři vytvořili mezi lety 2015 a 2019. První betlém v Bechlíně vznikl v roce 2015 a na Vánoce pravidelně putuje do sousední obce Předonín. Tříkrálový betlém byl zhotoven pro rotundu na nedalekém Řípu, z vitríny před galerií míří na vrchol hory vždy před Vánoci. Poslední výtvor zaujímá místo ve výloze.

Letošní novinkou v galerii je třímetrové dioráma z Karafiátových Broučků. Jan Karafiát totiž působil jako farář v nedalekých Krabčicích pod Řípem.

Betlém řezbáře Jaroslava Beneše z Loštic je kronikou plnou zajímavých osobností

Vánoce

Betlémská cesta v Třešti opět zve do domácností betlémářů

Vánoce

Může se vám hodit na Firmy.cz: Galerie podřípských betlémů

Reklama

Související témata:
Bechlín

Výběr článků

Načítám