Hlavní obsah

U Markéty Fialové chodí Ježíšek ještě před večeří

Televizní moderátorka Markéta Fialová (38) si potrpí na rodinné oslavy. Je to dáno i tím, že z dětství na ně má velice krásné vzpomínky. "My jsme spolu s rodiči a sestrou dodržovali tradice, slavili jsme narozeniny, svátky a samozřejmě i Vánoce a Velikonoce pospolu. A vždycky moc hezky," vzpomíná Markéta.

Článek

„Proto jsem se vždycky snažila naše vánoční zvyky důsledně přenést do své rodiny. A myslím, že se mi to podařilo,“ s uspokojením konstatuje moderátorka.

Letos by měla mít na Štědrý večer volno, takže vše by mělo probíhat v klidu, bez zbytečného shonu. Tak, jak má. Na Boží hod pak společně s rodinou navštíví příbuzné, na Štěpána přátele.

„U nás je to na Štědrý den asi stejné, jako ve všech rodinách, kde jsou děti. Jen večeře je trochu později. Ježíšek totiž zvoní, už když se setmí, ještě před večeří. Rozbalíme si dárky, potěšíme se s nimi, a pak teprve jdeme jíst. To proto, aby dětem nezaskočila kost, aby si jídlo mohly náležitě užít a nebyly zbrklé,“ odůvodňuje Markéta Fialová poněkud netradiční program Štědrého večera.

Ke štědrovečerní tabuli jako do divadla

Nečekat na rozbalování dárků, až všichni dojí, má prý své nesporné výhody. Hostina, na kterou všichni dorazí ve svátečním oblečení, pak opravdu stojí za to.

„Oblékáme se jako do divadla. Holky Alma (8) a Ema (5) mají na sobě šatičky, já si také musím vzít sváteční sukni nebo šaty. Muž je vždy tradičně v tmavém obleku. I chody máme vlastně každý rok naprosto stejné. Nejprve je ryba v rosolu, pak teplá rybí polévka, potom staročeský kuba a vyvrcholením je smažený kapr s bramborovým salátem. Pak následují domácí sladkosti,“ vypočítává Markéta pokrmy, které servíruje na slavnostní stůl.

Ona se nejvíc ze všeho těší na kubu. „Je speciální, podle našeho starého rodinného receptu. Už na svatého Martina kupujeme husu, aby husí sádlo, které v něm samozřejmě kromě vlastnoručně nasbíraných hub bude, stačilo náležitě uzrát,“ prozrazuje Fialová.

Reklama

Související témata:

Související články

Ondřej Ruml si láme hlavu nad dárky

Hvězda lyrikálu Kudykam zpěvák Ondřej Ruml (29) přiznává, že s vymýšlením, čím koho o Vánocích obdarovat, má trochu problémy. Často si dlouho dopředu láme...

Výběr článků

Načítám