Hlavní obsah

Trendem letošních Vánoc bude návrat k tradicím

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do českých rodin se stále ve větší míře vrací tradiční pojetí vánočních svátků. Rodiče totiž touží ukázat dětem, jak sami kdysi slavili Vánoce. Nostalgicky se navrací k tradičním zvykům a symbolům a v mnohých případech začínají budovat své vlastní.

Foto: Profimedia.cz

Češi se vracejí k vánočním tradicím.

Článek

Většina Čechů tráví Vánoce doma v rodinném kruhu. Podle průzkumu agentury STEM/MARK tak činí až 96 % lidí. Je to určitě i proto, že Vánoce patří k nejvíce prožívaným a připravovaným svátkům v roce. Jen stěží si je představíme bez stromečku, cukroví, kapra, bramborového salátu, koled a našich nejbližších.

Ačkoli v posledních letech ovlivnila především výzdobu vlna zahraničních trendů, tradiční symboly Vánoc a vánoční zvyky zapomenuty nebyly. Zase si k nim hledáme cestu.

Podle zmiňovaného průzkumu si Češi nejvíce cení společné vánoční večeře. Na druhém místě se umístily dárky pod stromečkem a třetí příčku obsadilo pečení vánočního cukroví.

Mezi další oblíbené zvyklosti patří čekání na zlaté prasátko, tedy půst, stavění  betléma, krájení jablíčka, rozsvícená hvězda v okně, společná návštěva půlnoční mše, nebo ukrývání rybích šupin pod ubrus, či talíř. Konkrétně zavěšení hvězdy do okna patří pro necelých 60 % domácností mezi nejčastější vánoční aktivity.

Foto: Orion

Vánoční hvězda

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám