Hlavní obsah

Tipy na dárky pro cestovatele a dobrodruhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování je jednou z nejpříjemnějších kratochvil, které si člověk může dopřát. Památné zážitky ze zahraničí ale začínají u dobré přípravy doma, tedy u kvalitního vybavení či oblečení. Pokud máte ve svém okolí nadšené turisty, dobrodruhy či cestovatele a nevíte, co by ocenili pod stromečkem, můžete se nechat inspirovat tipy, které pro vás sestavili redaktoři rubriky Cestování.

Foto: Profimedia.cz

Co nadělíte letos dobrodruhům a cestovatelům?

Článek

Základní výbava pro dlouhé lety

Při cestách přes polovinu světa, kdy člověk neletí pohodlnou obchodní třídou, je potřeba se na dlouhé hodiny v letadle připravit. Základem jsou cestovní polštáře na krk, díky nimž si pasažéři dopřejí alespoň trochu komfortu během spánku, když jim začne padat hlava.

Ke „starter packu“ pro dlouhé lety nezapomeňte přihodit třeba i spací masku, na palubě bývá málokdy úplná tma, vhod by mohly přijít i melatoninové tablety či špunty do uší. Náročnější pak ocení kvalitní sluchátka s aktivním potlačením hluku, jako jsou třeba pecky AirPods Pro od Applu, klasická velká sluchátka Sony WH-1000XM5 nebo Bose QuietComfort 45.

Inspirace na dárky pro kolegy

Vánoce

Kvalitní lahev, která šetří přírodu i peněženku

Zdá se to sice jako banalita, ale brát si s sebou na cesty kvalitní a dostatečně velkou lahev, se vyplatí. Přes bezpečnostní kontrolu na letišti sice nelze pronášet nádoby s více než 100 ml, prázdnou lahev si ale vzít můžete. Na drtivé většině letišť navíc přesně pro tuto příležitost najdete pítka, kde si vodu můžete načepovat. Nač tedy kupovat balenou vodu s vysokou letištní přirážkou, když ji můžete mít zdarma? U lahví na pití lze vybírat z široké nabídky od kovových přes skleněné, plastové až po bambusové.

Cestovní šperkovnice

Máte ve svém okolí parádníka či parádnici, kteří nejčastěji vyrážejí za městskou turistikou a chtějí v zahraničí reprezentovat a vypadat dobře? Možná by ocenili malou cestovní šperkovnici, do které bezpečně uschovají náušnice, náramky, prsteny a další ozdoby a hodí ji do kufru, aniž by se o své cennosti museli obávat.

Foto: Webios
Více

Růženec z broušeného onyxu na zpětné zrcátko do auta, s andělským křídlem z chirurgické oceli (symbolem ochrany, bezpečí a svobody). Silný ochranný amulet a originální dárek pro řidiče, z magického onyxu, který dodává sílu a ochranu na cestách. V e-shopu Estemia.cz za 999 Kč.Foto: Webios

Komerční sdělení

Batoh na krátké lety

V posledních letech je trendem cestovat nízkonákladově. Člověku se za letenky nechce platit mnoho, přitom s každým dalším zavazadlem jejich cena narůstá, aby aerolinky vydělaly. Za nejnižší sazbu je možné cestovat jen se standardně velkým batohem, tedy žádná krosna. Pokud tedy máte ve svém okolí někoho, kdo často vyráží letadlem třeba po Evropě, kvalitní batoh s několika kapsami, do kterého se vejde základní oblečení, spodní prádlo, doklady, nabíječky na elektroniku a hygienické potřeby, jistě ocení.

Lokalizační čip

Cestování s sebou občas přináší úskalí v podobě ztracených zavazadel. Nemusí jít přitom nutně o krádež, ale třeba o chybu aerolinek. Jako pojistku je dobré přihodit do batohu či kufru lokalizační čip, díky němuž pak dokážete svůj majetek skrze chytrý telefon vysledovat. Ceny čipů se významně liší podle výrobce.

Kvalitní kufry

Vyráží-li někdo za dobrodružstvím jednou ročně, je skoro jedno, do čeho uloží veškeré nezbytnosti. Pravidelné cestování ale klade vyšší nároky na zavazadla, která by měla být z odolných materiálů a přitom dostatečně lehká. Důležitá je i snadná manipulovatelnost s kufrem, ta obvykle klesá s jeho plností. Věnujte při výběru pozornost i zpracování madla a bytelnosti koleček. Nejpraktičtějším řešením často bývá střední velikost kufru, u kterého je možné pomocí zipů zvětšit kapacitu v případě větších nákupů v cílové destinaci.

Pokud už cestovatel, jehož chcete obdarovat, ten správný kufr vlastní, můžete mu udělat radost obalem na kufr. Díky němu jej na páse pozná zdálky na první dobrou. Milou pozorností je i personalizovaný tag na kufr s pojistkou, který nejde jen tak lehce sundat.

Foto: Profimedia.cz

Bez kvalitního kufru je cestování nemyslitelné.

Funkční oblečení

Tady hodně záleží na typu cestovatele. Ten, kdo rád objevuje exotiku, ocení jinou garderobu než zapřisáhlý milovník hor. Jsou ale svršky z přírodních materiálů, se kterými v podstatě není možné udělat chybu.

Merino vlna si už díky svým unikátním vlastnostem získala srdce mnohých dobrodruhů. Její prodyšnost, schopnost regulace teploty i vlhkosti a antibakteriální vlastnosti z ní činí ideálního společníka v podstatě do každého počasí, záleží jen na výběru zpracování a gramáže, zda sáhnete po tenkých šatech či hřejivé spodní vrstvě.

Ti, kteří rádi vyrážejí za dobrodružstvím do přírody, jistě ocení i kvalitní bundu a kalhoty, které nepromoknou ani neprofouknou. Zlatým pravidlem je vybírat co nejkvalitnější a přitom nejskladnější, tedy často i nejdražší.

Powerbanka přijde vhod

S neustálým vylepšováním technologií odkládá značné množství cestovatelů těžké a neskladné zrcadlovky a stále více spoléhá na zachycování zážitků na sofistikovaný mobilní telefon. Focení a natáčení videí ale v kombinaci s častým užíváním navigace na cestách mobily hodně rychle vybíjí, není proto od věci nebýt závislý na zásuvkách a investovat do kvalitní power banky. Z lepších modelů dobijete i notebook. Jen dejte pozor, aby kapacita nepřesáhla 100 Wh, jež je maximální povolenou pro přepravu letadlem. Není na škodu cestovat i s náhradním dobíjecím kabelem, sichr je sichr.

Lékárnička a kosmetická taštička

Nepřijdou vám léky jako ten správný dárek a už vůbec ne pod stromeček? To záleží na úhlu pohledu. Zejména muži mají často tendenci preventivní stránku přípravy dobrodružství lehce podcenit. Pokud ale věnujete čas sestavení lékárničky přímo pro partnera či člena rodiny, přičemž zohledníte znalost jeho zdravotního stavu a uděláte si rešerši destinace, kam vyráží, může se stát, že na vás na vzdálenost tisíců kilometrů bude vzpomínat s neobyčejnou láskou. Ostatní členové výpravy mohou putovat pralesem seštípaní od hlavy k patě, ale on bude v bezpečí, protože měl v lékárničce repelent s citronelou i účinnou látkou DEET.

Ženy je možné rozmazlit kupříkladu miniaturami luxusní kosmetiky, které si díky malému objemu mohou bez obav vzít do příručního zavazadla a udělat si tak svoji malou první třídu s obzvláště krásně voňavým hydratačním sérem a krémem na ruce.

Foto: Profimedia.cz

Čtečky knih se na cestách vyplatí, šetří místo i nadbytečné kilogramy v zavazadlech.

Kapesní zábava

Tištěnou knihu sice elektronika někomu nenahradí, ale čtečky jsou velmi praktickou a skladnou možností nejen na cesty. Decentní podsvícení je navíc ohleduplné i k okolním cestujícím, které nebude rušit rozsvěcování lampiček nad sedadlem při nočních cestách.

Dárek můžete ještě vylepšit tím, že do ní rovnou nahrajete knihy od oblíbeného autora či společné fotografie. Radost udělá i klišé z romantických komedií, kdy své drahé polovičce můžete vytvořit cestovní playlist. Zvuky totiž fungují podobně jako vůně a i po letech vás mohou spolehlivě přenést do sladkých dovolenkových vzpomínek.

Darujte znalosti a zážitky

Vrací se vám blízká osoba do stále stejné země či oblasti? Pak by možná ocenila jazykový kurz, který jí pomůže naučit se či vylepšit znalost tamního jazyka. Tak se totiž může hluboce ponořit do dané kultury.

Pokud už plynně hovoří, nic není ztraceno, můžete předplatit kurz tematického vaření, návštěvu restaurace či masáž, která vás na oblíbené místo aspoň na chvíli přenese. A kdo se do toho chce pořádně opřít, vždycky může pořídit letenky, pro jistotu ale raději flexibilní tarif s možností změny termínu.

Hity letošních Vánoc pro celou rodinu

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Bezdrátová sluchátka, Univerzální lokátor, Powerbanka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám