Hlavní obsah

Švédským vánočním dárkem roku je pletený svetr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud letos svým blízkým pod stromeček nadělíte vlastnoručně vyrobený svetr či ponožky, trefíte se do rozhodnutí švédské organizace HUI Research zabývající se analýzou obchodu, která Vánočním dárkem roku 2022 vyhlásila právě doma pletený kus oděvu.

Foto: Profimedia.cz

Pletení svetrů zažívá boom.

Článek

Titul udělovaný ve Švédsku od roku 1988 symbolizuje dobu, zohledňuje trendy ve společnosti i poptávku zákazníků.

„V době obrazného a doslovného chladu v důsledku nepokojů ve světě představuje Vánoční dárek roku 2022 vřelé objetí ve formě produktu, který můžete dát svým blízkým,“ zdůvodňují vyhlašovatelé svou volbu.

Stejně jako ostatní evropské země se Švédsko v současnosti snaží šetřit drahými energiemi a domácnosti, školy i pracoviště jsou vytápěny na nižší teplotu.

… začaly se objevovat také rady, jak v krátkém čase zvládnout vyrobit vánoční dárek. Kupříkladu tak, že se pletení budete věnovat i na záchodě…

Příze z losa i medvěda

Zároveň se zejména během pandemie covidu podařilo vzkřísit tradici ručních prací, která si našla novou cílovou skupinu mezi mladými.

Jak deníku Dagens Nyheter (DN) řekla předsedkyně Švédského svazu pro chov ovcí Gudrun Haglund-Erikssonová, poptávka po švédské vlně je teď obrovská.

Kašmírový svetr jako základ zimního šatníku

Styl

V souvislosti s vyhlášením Vánočního dárku roku také v médiích a na internetu přibylo návodů pro začátečníky, nákresů vzorů, nabídek workshopů a začaly se objevovat také rady, jak v krátkém čase zvládnout vyrobit vánoční dárek. Kupříkladu tak, že se pletení budete věnovat i na záchodě, během přestávek v práci nebo cestou autobusem a nebudete se bát udělat chybu.

„Důležité je, že ucítíme ruku, která dárek udělala,“ uvedla pro DN Lillemor Elfgrenová, která provozuje obchod s přízí v ráji švédských nadšenců do pletení poblíž města Umeå.

Podle ní lze materiál získat z téměř každé srsti včetně losí, psí či koňské, ale ne každý bude dost jemný. Momentálně zpracovává přízi z chlupů medvěda, kterého na podzim sama zastřelila.

Anketa

Umíte plést?
Ano, zvládnu uplést cokoliv
32,4 %
Ano, ale moc nepletu
42 %
Ne, ale začnu se učit
2 %
Ne, tyhle věci jdou mimo mě
23,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1554 čtenářů.

Některé komentáře ve veřejném prostoru se zmiňují o tom, že ve skutečnosti k žádné obnově tradice nedochází, pouze je tento „nový“ zájem mladé generace ‒ mimo jiné díky sociálním sítím ‒ momentálně více vidět.

Zatímco v šestnáctém a sedmnáctém století byly punčochy, palčáky nebo svetry z hedvábí, které se tehdy do Švédska dovážely, považovány za luxus, v osmnáctém století už si lidé oblečení běžně pletli z vlněné příze.

Pohled do historie

  • Prvním Vánočním dárkem roku se v roce 1988 stala domácí pekárna a až do konce 90. let minulého století titul získávala zejména elektronika včetně mobilního telefonu v roce 1994 a počítačových her o čtyři roky později.
  • V novém tisíciletí nastal obrat od kuchařské knihy a čepice znovu k moderním vymoženostem typu tabletu, náramku měřícího fyzickou aktivitu, robotického vysavače a elektrokola.
  • Poslední dva roky poznamenala pandemie covidu. Zatímco v roce 2020, kdy se lidem doporučovalo setkávání venku, byl vyhlášen vařič do extrémního počasí, loni v souvislosti s rozvolněním opatření bodovaly vstupenky na hromadné akce.

Dva svetry pro poslance? Sněmovna šetří

Domácí

Sezona svetrů: Nosí se barevné i neutrální odstíny

Styl

Reklama

Související témata:
Ovčí vlna

Výběr článků

Načítám