Hlavní obsah

Santa za plexisklem a elfové v rouškách. V Laponsku na Vánoce rezignovat nechtějí

Novinky, Michael Švarc

Finské městečko Rovaniemi je známé coby domov Santy Klause. Vzhledem k nadcházejícím svátkům se blíží také jindy nejvytíženější sezona roku, letos bude však silně poznamenaná koronavirem. Vánoc se tu přesto vzdát nechtějí a zavádějí nutná opatření k ochraně návštěvníků. Santa bude sedět v bezpečí za plexisklem a jeho elfí pomocníci zase nasadí roušky.

Foto: Profimedia.cz

Santova vesnička u Rovaniemi (ilustrační foto)

Článek

Ve Finsku vstupují 23. listopadu v platnost nová pravidla, která umožní zahraničním návštěvníkům vstup na krátkou dobu, konkrétně 72 hodin, aniž by museli do karantény, píše server CNN. Negativní test je nicméně i nadále povinný.

Právě na tuto výjimku spoléhá Santova vesnička u Rovaniemi za polárním kruhem, pro kterou jsou Vánoce logicky nejvytíženější a nejvyhledávanější sezonou v roce. „Vánoce rozhodně nerušíme,“ uvedla šéfka místní turistické organizace Visit Rovaniemi Sanna Kärkkäinenová. „Letošní rok bude od těch předchozích odlišný, ale jsem si jistá, že cestovatelé, kteří k nám přijedou, tu najdou radost,“ doplnila.

Finsko má bez tvrdých opatření málo nakažených, pomáhá povaha i digitalizace

Evropa

Podle šéfky organizace všechny lokální podniky jedou od léta naplno, aby se na svátky připravily a zajistily dodržení všech bezpečnostních protokolů. „Společně s laponským zdravotnickým odvětvím jsme vytvořili bezpečný cestovatelský model,“ vysvětluje Kärkkäinenová. „Jsme odhodláni fungovat, což je samozřejmě signál pro turisty, že děláme vše pro to, aby u nás bylo bezpečno.“

Santa Claus letos ve své domovině úřaduje za plexisklemVideo: Novinky/Reuters

Obvykle na víc dní

Ačkoli je v Santově vesničce obvykle velmi rušno, letos bude situace poněkud jiná. Mnohem více se tu chtějí soustředit na individuální skupiny, díky čemuž by mělo být mnohem snazší dodržovat sociální odstup. „Díky nižším číslům můžeme nabídnout takové služby, které budou v souladu s opatřeními,“ tvrdí Kärkkäinenová.

Obavy má šéfka turistické centrály ze striktně vyhrazeného času, který budou moci návštěvníci v Laponsku strávit. Obvykle tam prý zahraniční turisté míří na delší dobu než tři dny. Letos bude celá situace záviset i na domácích, kteří už se do Rovaniemi začínají postupně sjíždět.

Agentury, které nabízejí další turistické zážitky, už vymýšlejí rozvrhy, které by návštěvníkům umožnily spatřit vše, po čem prahnou, a zároveň stihnout i letadlo zpět domů. Jde především o projížďky na psích spřeženích nebo pozorování polární záře.

Lidé z celého světa mohou vymyslet jména pro polární záři

Cestování

„Finská vláda velmi úzce spolupracovala se zástupci z oblasti cestovního ruchu, aby nalezla rovnováhu mezi nekontrolovatelným šířením viru a bezpečným fungováním turistického sektoru,“ tvrdí Alistair McLean ze společnosti The Artisan Travel Company, která nabízí výlety po Laponsku.

Široká škála venkovních aktivit hraje provozovatelům do karet, protože je při nich snazší dbát například na odstup. „Nemůžeme však zaručit, že otec Vánoc nebo elfové nebudou mít roušky. Ale věřím, že poté, co se všichni na nový standard roku 2020 tak adaptovali, dokážou si užít magické prázdniny i s několika bezpečnostními opatřeními navíc,“ míní McLean.

Podobně optimistický je také Simon Lynch ze společnosti Scott Dunn, jež nabízí luxusní pobyty. „Sezona vypadá pro finské i švédské Laponsko slibně. Jsme povzbuzeni množstvím dotazů, které nám chodí ohledně obou destinací, ať už od rodin, které hledají výlet během svátečního období, nebo od párů, které prahnou po alternativní destinaci pro romantickou dovolenou,“ tvrdí Lynch.

Ve Švédsku jsou méně optimističtí

Za hranicemi, ve Švédsku, už takovým optimismem ovšem nehýří. Podle Anny Skoghové, která vede místní laponskou turistickou organizaci, nemusí hrát otevřené venkovní prostory až takovou roli.

„Letošní zima nevypadá dobře. Lidé z dálek nemohou cestovat a restrikce pro bližší trhy se mění co týden. Švédské Laponsko je tím postiženo, protože jsme mezinárodní turistická destinace, obzvlášť v zimě,“ tvrdí. „Lidé se o cestování zajímají, ale za současných okolností je pro ně výzva cokoli uskutečnit,“ uzavřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám