Hlavní obsah

Restaurace si vánoční a silvestrovské hosty hýčkají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Večer s šéfkuchařem, živá klavírní hudba i exkluzivní menu v ceně od několika set do několika tisíc korun je součástí vánoční a silvestrovské nabídky, kterou tradičně chystají pražské restaurace.

Foto: Profimedia.cz

Bramborový salát a smažený kapr - česká tradiční štědrovečerní večeře

Článek

Hostů, kteří se o svátečních dnech nechávají hýčkat profesionální obsluhou, je stále dostatek a objednávky některé podniky přijímají již od léta. Vzhledem k současné krizi však některé provozovny musely snížit ceny nebo svou nabídku učinit atraktivnější.

"Připravujeme tradiční galavačeře na Štědrý večer i první svátek vánoční. Je tam klasická nabídka bufetovou formou včetně českých pokrmů jako smažený kapr s bramborovým salátem, husa, knedlík a červené zelí až po mezinárodní speciality. Chybět nebude rybí polévka, kaštanová polévka, houbový kuba nebo candát," řekla Martina Pavlíková z hotelu Alcron. Nabídka je podle ní nastavena tak, aby oslovila domácí klientelu i hotelové hosty.

Štědrovečerní gala večeře přijde v hotelové restauraci na 1190 korun; děti do 12 let platí poloviční cenu. Cena zahrnuje aperitiv, kávu nebo čaj. Ostatní nápoje si zájemci mohou přiobjednat. Na Silvestra by se mělo počítat s výdaji od 1250 korun. Sedmichodová večeře v Alcronu ovšem přijde na 6000 korun.

Ceny svátečního menu se snížily

Podle Pavlíkové je zájem o sváteční menu tradičně stabilní. Snížit se však musely ceny. "Dosud nikdy jsme neměli tak nízko nastavený balíček. Je to přizpůsobení se době," uvedla. Silvestrovský večer, který Alcron chystá ve stylu bouřlivých 20. a 30. let, přijde na několik tisíc na osobu. "Bude tam kabaretní show s tombolou i náležité občerstvení. Chceme nalákat lokální klientelu. Pokud někdo hledá degustační a gastronomický zážitek, pak si může dopřát sedmichodové menu. Jsou tam lahůdky jako kachní foie gras s bažantem s piniovými oříšky, humří krém s letitým Armagnacem a artyčoky, carpaccio z norských langustýnek s mangem, papájou a kaviárem z jesetera nebo zprudka pečené mušle svatého Jakuba," upřesnila Pavlíková.

Přestože jsou Vánoce vnímány jako svátky rodinné, nemusí hotely a restaurace spoléhat pouze na turisty. "Na Štědrý den je restaurace zcela zaplněna. Volné jsou pouze poslední dva stoly. Tak je to ale každý rok. Rezervace se dělají už od srpna," řekla Karolína Schmidtová z restaurace Zlatá Praha. Podle ní jde většinou o české klienty, kteří si místa zamlouvají tradičně. "Mají své stolky a počítáme s nimi už dopředu. Víme, kde kdo bude sedět. Nic se na tom nemění už léta," uvedla.

Mezi specialitami, které si hosté letos o Vánocích mohou dopřát, je smažené filé z kapra s lehkým bramborovým salátem, ale také pečený řez z mořského vlka, grilovaný steak z krůty, konfitované stehno z kachny nebo telecí kousky v červeném víně a medu. Tradiční české pokrmy se podávají v moderní úpravě za doprovodu svátečních klavírních melodií a atraktivní součástí stolování je jedinečný výhled na Staré Město a Pražský hrad.

Zájem o silvestrovské objednávky pokulhává

Silvestrovské objednávky jsou podle Schmidtové letos o něco lepší než loni, ale zájem stále pokulhává za obdobím před krizí. "Předloni jsme měli 220 lidí, zatímco loni jen 160. Ceny jsme však prakticky nezměnili. Formálně jsou snížené, ale balíček je doplněný o nápoje a nabídka je tak exkluzivnější," uvedla.

Upozornila, že zatímco Vánoce si v populární pražské restauraci dopřávají zejména Češi, Silvestr si v hotelu v centru Prahy užívají především cizinci. Čechů tam bývá zhruba čtvrtina. "Mezi zahraničními turisty jsou Angličané, hodně Rusů, ale i Španělé, Řekové či Italové," uvedla.

Podle Jakuba Pažouta z hotelu Adria se objednávky na vánoční a silvestrovské rezervace objevují již od začátku roku. "Nabízíme menu o pěti chodech včetně aperitivu a kávy. V současné době jsou asi tři čtvrtiny restaurace obsazeny," řekl. Podle něj je ovšem letos méně rezervací, než tomu bylo v minulých letech. "Lidé šetří, především na konzumaci. Nekupují si drahá vína a koňaky. Také u jídla volí spíše levnější variantu. Útrata na osobu poklesla asi o 30 procent," uvedl. Upozornil zároveň, že cena štědrovečerního měnu se nemění již několik let. "Jde o symbolickou cenu 1912 korun, která odráží letopočet vzniku restaurace," vysvětlil.

Místa si lidé zamlouvají s předstihem

Lidé si místa zamlouvají zavčas díky službám i prostředí, které si oblíbili. "Štědrovečerní akce i silvestrovské programy pořádáme už 15 let. Máme interiér ve formě krápníkové jeskyně. Přitažlivá je už samotná atmosféra," uvedl Pažout. Vylepšit ji má také vůně čerstvého vánočního cukroví, koledy, zdobení stromečků nebo dáreček pro každého hosta. Labužnici si mohou dopřát uzená kachní prsa se sušenými hruškami a mandlovým olejem, rybí polévku s jikrami a opečenou houskou, houbového kubu s konfitovaným česnekem, kančí hřbet pečený s kořenovou zeleninou a švestkovými povidly a kaštanový koláč. Pro milovníky české tradice bude nachystaný smažený třeboňský kapr a bramborový salát.

Kvůli velkému zájmu ruských turistů o oslavy v Praze přizpůsobují některé restaurace svou nabídku. Například silvestrovský přípitek na Karlově mostě je v programu restaurace U tří pštrosů na Malé Straně dvakrát. Zájemci o oslavu podle moskevského času si ho mohou dopřát již ve 22:00, zatímco ostatní návštěvníci zvedají číše o půlnoci. Provozovatelé restaurací "vrtochům" cizinců vycházejí vstříc. "Dá se říct, že nás drží nad vodou ´východní trhy´, tedy Rusko a další země bývalého SSSR," uvedl Pažout.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší vánoční hi-tech dárky

Výrobci z celého světa se každý rok snaží obohatit svět elektroniky, počítačů a mobilních telefonů o co možná nejzajímavější přístroje. Výběr toho nejlepšího...

Výběr článků

Načítám