Hlavní obsah

Předčasné Vánoce pro děti z domovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční strom, pohoštění, dárky, o které si napsaly. Děti z dětských domovů v Horní Plané a také soukromého domova Koryto ze Zbytin oslavily Štědrý den s malým předstihem už ve středu. Slavnostní náladu si užily v kulturním domě ve Včelné na Českobudějovicku díky Nadačnímu fondu Jihočeské naděje.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Děti z domova v Horní Plané slavily předčasné Vánoce v kulturním domě ve Včelné.

Článek

„Dostala jsem batoh do školy, přesně o takový jsem si napsala. Je to můj první dárek a je to tady skvělý,“ pochvalovala si jedenáctiletá Michaela. Pětiletý Matěj si zase hrál s novým autem.

Dostala jsem batoh do školy. Je to můj první dárek a je to tady skvělý
Michaela, 11 let

„Je to božácký,“ chválil si. Odpoledne jim alespoň trochu pomohlo zapomenout na stres, který vánoční doba pro děti z domovů přináší. Dlouhé týdny čekají, zda si je na Vánoce vyzvednou rodiče či příbuzní, nebo jestli zůstanou v domově.

Liberecká seniorka plní přání dětem bez rodičů

Vánoce

„Stres se projevuje na dětech už měsíc předem. Píšou rodičům, aby požádali sociálky a zařídili společný Štědrý den. Celou dobu jsou pak napjaté a rodiče se často rozhodnou až na poslední chvíli. Ty děti, které se dozvědí, že zůstanou v domově, to sice většinou navenek potlačí, ale hodně se tím trápí,“ popisoval náročné vánoční období Jan Urban, ředitel dětského domova.

Právě v období adventu musí vychovatelé zůstat ve vypjatých emočních chvílích nad věcí a zvládnout celou situaci.

„Vychovatel nikdy nebude rodič. Na Štědrý den tak připravujeme pro děti celou řadu aktivit. Dělají si samy salát, zdobí stromeček, zkrátka se vším pomáhají. Zrovna tak si děti v těchto složitých chvílích pomáhají i navzájem,“ popisoval Urban.

Výtvarnice proměnila svůj dům v perníkovou chaloupku

Tipy a trendy

Podotkl, že letos bude mít specifické Vánoce třináctiletý chlapec, který dostal covid. „Je v karanténě a je tam s ním vychovatel. Budeme s ním v kontaktu, ale nikdo za ním i tak nemůže přijít,“ podotkl ředitel.

Doplnil, že některé děti raději zůstávají na Štědrý den v domově. „Počítám, že u nás zůstane z necelé padesátky asi patnáct dětí. Některé nechtějí na Vánoce domů, protože rodiče pijí nadměrně alkohol a děti se obávají scén,“ dodal Urban.

Nejen o Vánocích

Vánoce se Stromem splněných přání pro děti pořádala nadace už pátým rokem. „Je to jedna z našich nejmilejších akcí. Snažíme se dát dětem dárky, které opravdu chtějí, prostě aby měly co nejkrásnějšího ježíška. Myslím, že je to na nich i vidět,“ pochvaloval si akci hejtman a zakladatel nadačního fondu Martin Kuba.

Vandalové v Ostravě ničí vánoční výzdobu

Krimi

Upozornil, že fond se snaží děti z dětských domovů podporovat průběžně. „Tyhle děti mají často horší startovní čáru, ale dokážou neskutečné věci, když později studují i vysoké školy a podobně,“ uvedl Kuba.

Reklama

Výběr článků

Načítám