Hlavní obsah

Liberecká seniorka plní přání dětem bez rodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Obývací pokoj třiasedmdesátileté Květoslavy Pěčkové z Liberce se letos opět proměnil ve skladiště a v místo, kde se třídí a balí vánoční dárky pro desítky dětí z dětských domovů v Libereckém a Ústeckém kraji. Pěčková už v roce 1998 založila kvůli těmto dětem akci Vánoční strom splněných přání a od té doby s pomocí drobných dárců i firem splnila tisíce dětských snů.

Foto: Michael Polák, Právo

Akci Vánoční strom splněných přání organizuje Květoslava Pěčková už po čtyřiadvacáté.

Článek

Akci nezastavil ani koronavirus, v Liberci a poprvé i v Turnově probíhá letos znovu.

Lidé si mohou u vánočního stromu vybrat kterýkoli z více než čtyř set lístků s dětským přáním a pak ho koupením konkrétního dárku splnit.

Lidé si mohou vybrat z více než čtyř set lístků s dětským přáním a pak ho koupením dárku splnit

Letos se liberecký strom přestěhoval do nákupní galerie Plaza v centru Liberce, jen pár kroků od liberecké historické radnice. Akce letos plní přání dětem nejen z dvanácti dětských domovů na severu Čech.

„Také v dětských domovech na Valašsku, které jsme před lety přibrali, protože ředitelé zdejších domovů za ně orodovali,“ připomíná Pěčková. Děti si podle ní nejčastěji přejí hračky, něco na parádu nebo elektroniku.

Samoživitelky děsí Vánoce i ceny energií

Ekonomika

„Když jsme začínali, tak chtěly walkmany. Potom discmany, pak přehrávače mp3, později mp4. Teď už mají všechny děti mobily a pouští si hudbu na nich,“ popsala Právu seniorka.

Panenky už nefrčí

Na řadu přání má podle nich vliv i reklama. Díky ní kdysi vévodily dětským přáním panenky chou-chou, které imitují skutečné miminko, nebo panenka Karolínka. „V dnešní době mobilů, počítačů a tabletů už jsou ale zájmy dětí jinde,“ dodává seniorka.

Dárci, kteří dětem přání plní, se podle seniorky pravidelně vracejí. Zvláště ji těší případy, kdy se mezi ně zařadí i někdo z původně obdarovaných dětí.

Sklep paneláku ukrývá desetimetrový pohyblivý betlém. Kutil ho vyřezává už 48 let

Vánoce

„Před několika lety třeba přišla ke stromečku mladá slečna a vyprávěla nám, že když jsme s akcí začínali, tak byla v dětském domově. Říkala, že tehdy vůbec nevěřila, že by jí napsané přání mohlo nějaký dárek přinést. S ostatními dětmi to považovala za blbost. A díky tomu si pamatovala ten pocit, když na Štědrý den scházely v hale domova ke stromečku, který byl do půlky zasypaný dárky,“ vypráví Pěčková s tím, že slečna teď každý rok nakupuje dárky a vrací ten pocit dalším dětem.

Seniorka denně dojíždí ke stromečku a donesené dárky pak doma třídí a balí.

Zdražování nám Vánoce nezkazí, tvrdí Češi

Finance

„Každé dítě má svůj číselný kód a podle nich to odškrtáváme a třídíme do krabic, aby opravdu každé dítě mělo svůj dárek,“ řekla. Lidé mohli nosit dárky až do neděle 19. prosince, poté si je začali přebírat ředitelé dětských domovů. Kdo je obdaroval, děti netuší. „Dárky mají od Ježíška,“ dodala Pěčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám