Hlavní obsah

Originální dárky k Vánocům na poslední chvíli

Právo, Stáňa Seďová, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deník Právo vybral několik originálních dárků, které seženete i na poslední chvíli, za pár korun a obdarovaní na ně jen tak nezapomenou. Zaručeně dojmou a dokážou i pobavit.

Článek

Pro vtipálky a milovníky zvířat má výborný tip pražská zoo. „Mohou darovat takzvanou adopci zvířátka. Nyní máme 87 sirotků, které ještě nikdo nesponzoruje,“ vysvětlila mluvčí Zoo Praha Jana Ptačinská Jirátová. V letošním roce jsou hlavními protagonisty sirotků bércoun skvrnitý, pelikán kadeřavý, volavčík člunozobý, šváb harlekýn a přímorožec beis. Jejich tváře můžete potkávat v ulicích Prahy na plakátech a billboardech. V loňském roce byla kampaň Adoptujte zvíře mimořádně úspěšná.

Z původních devadesáti sirotků nezbyl ani jeden. Alespoň jedno zvířátko si v průběhu akce adoptovalo celkem 1542 sponzorů. Během celého roku 2009 přispělo na chov zvířat v pražské zoologické zahradě celkově 4000 sponzorů neuvěřitelnou částkou 8 400 000 korun.

Zda bude zahrada i letos tak úspěšná a podaří se jí udat všechna zvířata, zatím není jasné. „Problém bývá se zvířátky, která nevyvolávají efekt plyšáčka. Nejoblíbenější zvířata na sponzoring jsou tradičně chlupáčci. Psouni, surikaty, stálicemi v tomto smyslu jsou také tučňáci,“ vysvětlil Vít Kahle z pražské zoo.

Zahrada zveřejnila celý seznam sirotků na svých webových stránkách i s cenami.

Pro mlsné jazýčky

Gurmeti zase ocení dárkový poukaz na některé z degustačních menu, které nabízí Grand restaurant festival od 15. 1. do 15. 2. Autor projektu Pavel Maurer vybral v Praze 20 nejzajímavějších restaurací, které mají na jídelníčku regionální specialitu, mistrovský kousek šéfkuchaře nebo nejlepší jídlo od maminky. Ceny začínají na 250 korunách (1 jídlo + minerálka), tříchodová degustace přijde na 600 Kč.

„Jsme rádi, že se nejen cizinci seznámí s naší kuchyní,“ říká Barbara Jacklová z firmy Kampa Group, která má na festivalu hned tři podniky.

Kampa Park přišel např. s telecím brzlíkem s pošírovaným vajíčkem a smržovou omáčkou, Cowboys s plátky zprudka opečeného srnčího s brusinkami a polníčkem a Hergetova cihelna jako zákusek připravila rebarborový koláč s drobenkou a skořicovým sabayon. Objednávky na www.grandrestaurantfestival.cz.

Milovníci divadla ochuzeni nezůstanou

Milovníky divadla i krásných publikací potěší výpravná kniha Malované opony divadel českých zemí, která poprvé představuje známé i zapomenuté divadelní opony.

Nechybí samozřejmě ta Hynaisova, ale autoři objevili i dílo Alfonse Muchy (opona pro zbirožskou sokolovnu) a třeba také parafrázi na Hynaise od Jiřího Suchého (Semafor, 2005). Publikace přijde na 500 Kč, v Divadelním ústavu v Celetné ulici a na www.nipos.cz ji zájemci dostanou s patnáctiprocentní slevou.

Další tipy na dárky
Přívěšek na klíče s vaší 3D fotografií ve skle, www.crystalco.cz, 390 KčNa prodejně zákazníka vyfotografují 3D kamerou a pak jeho fotografii vloží do krystalu, kde vystoupí v 3D rozměru. Klíčenka má navíc zabudované LED osvětlení.
Samochladicí půllitr, www.tvojedarky.cz, 239 KčVětšině tatínků udělá pod stromečkem opravdovou radost vynález, o kterém mnohokrát snili, když jim zlatavý mok doma ve skleničce zteplal.
Háček s fotorámečkem, www.naoko.cz, Revoluční 24, Praha 1, 195 KčTento háček s fotkou je nejen roztomilým, ale také i praktickým dárkem. Takhle každý z rodiny vždy pověsí bundu na to správné místo.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na dárky vonící divadlem

Nevíte, čím byste své nejmilejší letos potěšili? Chcete blízké obdarovat dobrou knihou s divadelní tématikou? Nabízíme vám tipy od redaktorky kulturního...

Retro hračky, které potěší i dnešní děti

Také rádi vzpomínáte na své oblíbené hračky, které vás i vaše sourozence provázely celé dětství? Zajisté mezi ně patřily nejen oblíbené stavebnice Merkur,...

Vánoční tipy z vážné hudby a jazzu

Tipy na vánoční dárek tentokrát potěší fanoušky vážné hudby a jazzu. Redaktor kulturní rubriky Vladimír Říha si pro čtenáře připravil opravdu pestrý výběr.

Hudební tipy na vánoční dárek

Hudba pod stromečkem potěší snad každého. Nabízeli jsme již vážnou hudbu a zapomenout nesmíme ani na hudbu tzv. populární. Její výběr tentokrát provedl...

Tipy na dárky z literatury

Kniha jako dárek potěší snad vždycky. Tedy i pod vánočním stromečkem. Vybrat tu správnou však není úplně jednoduché. Své tipy nám poskytl redaktor kulturní...

Tipy na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce už jsou skutečně již za dveřmi a tak přinášíme pár tipů na dárky, které mohou potěšit vaše nejbližší. Věříme, že vám budou alespoň malinko inspirací.

Tipy na dárky vonící uměním

Pokud už máte dost komerčních reklam nabízejících dárky, mohou vás potěšit naše vánoční tipy. Tentokrát jsou od redaktora kulturní rubriky Práva a historika...

Výběr článků

Načítám