Hlavní obsah

Norský deník zveřejnil nekrolog Otce Vánoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norský deník Aftenposten způsobil obrovský poprask, když si dovolil oznámit, že přesně tři týdny před Štědrým dnem, tj. 3. prosince, zemřel Otec Vánoc, který v zemi roznáší dárky. Tištěný nekrolog se rychle začal šíři internetem a vedení deníku se za nejapný žertík muselo čtenářům omluvit.

Foto: repro Afterposten

Nekrolog Otce Vánoc

Článek

„Nám všem drahý Otec Vánoc (Olausen Julenisse), narozený 12. prosince 1788, umřel dne 3. prosince 2015 v Nordkappu (nejsevernějším místě Norska). Pohřeb se uskuteční v kapli na severním pólu v pondělí 28. prosince,“ píše se v nekrologu deníku Aftenposten.

Druhý nejprodávanější list se po skandálu omluvil s tím, že došlo k interní chybě.

„Aftenposten má velmi přísná pravidla pro obsah našich nekrologů i používání symbolů v nich. Tato reklama porušuje tato pravidla a nikdy neměla být publikována. Vypátráme, jak se to stalo,“ slíbil šéfredaktor deníku.

Nekrolog z internetové verze deníku zmizel, ale mezitím se rozšířil na internetu a vyvolal v celém Norsku mnohdy vášnivé debaty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám