Hlavní obsah

Nejskromnější vánoční stromeček se prodal za téměř sto tisíc korun, je starý 103 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Velké Británii se vydražil jeden z prvních sériově vyráběných umělých vánočních stromečků. Působí velmi chudě, ale podle majitele aukční síně je připomínkou, že skutečná myšlenka Vánoc netkví v opulenci a bohatství.

Foto: Profimedia.cz

Shirley Hallová s vánočním stromečkem, který její rodina vlastnila 103 let

Článek

Původ 103 let starého stromečku, jenž bývá také označován jako ten nejskromnější na světě, sahá až do roku 1920. V té době si jej pravděpodobně v londýnském obchodě Woolworth pořídila rodina tehdy osmileté Dorothy Grantové.

Ta jej pak o Vánocích používala až do své smrti ve 101 letech a po ní stromeček převzala její dcera, dnes 84letá Shirley Hallová, která se letos rozhodla jej prodat v aukci. Chtěla tím uctít památku své matky a zajistit, že stromeček bude dál existovat jako připomínka života ve dvacátých letech minulého století.

Podle majitele aukční síně Hansons Charlese Hansona šlo o dekádu nového rozvoje a optimismu, navzdory tomu, že krátce předtím celou společnost silně zasáhla první světová válka a také pandemie španělské chřipky.

Foto: Profimedia.cz

Charles Hanson s nejskromnějším vánočním stromečkem

Stromeček má na výšku něco přes 75 centimetrů a z jeho kmene se odděluje 25 větviček. Na nich je 12 červených bobulek, šest malých stojánků na svíčky a celé to stojí na červeném podstavci ve tvaru krychle.

„Dorothy jej milovala, i když je velmi prostý. Skutečnost, že jí po celá desetiletí přinášel takovou radost, je sama o sobě výrazem skromnosti. A také jde o připomínku, že smyslem Vánoc nejsou extravagance a nadbytek,“ přiblížil Charles Hanson historii až komicky jednoduchého stromečku.

A dá se předpokládat, že jeho odkaz bude žít dál, jelikož se podle všeho dostal do dobrých rukou. Protože 3411 liber (přes 97 tisíc korun), za které se v akci prodal, by za něj asi jen tak někdo nedal.

Váza, kterou žena koupila za necelou stovku, se v aukci prodala za skoro 2,3 milionu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám