Hlavní obsah

Nazdobte si stromeček v retro stylu

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vánočním dekorování se originalitě meze nekladou a u zdobení stromečku to platí dvojnásob. Letos je v kurzu retrostyl, který pamatují ti, co stromeček zdobili v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století.

Retro vánoční ozdobyVideo: Novinky

 
Článek

Po dvou desetiletích moderního zdobení opět přichází do módy prvky a dekorace, které pamatují naši rodiče i prarodiče. Co se barevnosti týče, dominují barvy tyrkysová, fialová, žlutá, zlatá, růžová, metalická fialová, zlatozelená a zelená v mnoha různých odstínech.

Mezi nejoblíbenější a nejznámější typ ozdob patří klasické skleněné koule z polévaného skla dozdobované stříbřitým prachem, který evokuje atmosféru zasněžené krajiny.

Zatímco v sedmdesátých letech se koule vyráběly výhradně ze skla, dnes jsou nezřídka nahrazovány umělou hmotou. Ta je ovšem od originálu k nerozeznání a navíc je praktičtější, nehrozí, že by se ozdoby rozbily.

K dozdobení stromečku jsou určeny girlandy – tenké a lehké vánoční řetězy, které se vyrábí podobně jako ozdoby v odstínech fialové, tyrkysové a zelené.

Zvířátka a mochomůrky ano, ale nesmí jich být moc

Pro odvážnější a hravější jedince jsou určeny specifické ozdoby, které znázorňují například zvířata. Oblíbené jsou také retro mochomůrky z polévaného skla sypané vrstvou hvězdného stříbřitého prachu a domečky vyráběné obdobnou technikou.

„Cenové relace ozdob jsou příznivé, jednotlivé kusy stojí od padesáti do sto padesáti korun, tady už se ovšem jedná o luxusnější kousky,“ říká Jana Kuperová, majitelka společnosti Edekor, která se specializuje právě na prodej vánočních dekorací a ozdob všeho druhu.

Podle jejích slov je u zákazníků v oblibě široká škála vánočních dekorací, zmíněné retro ozdoby nevyjímaje. Radí také, že zdánlivě nesourodé prvky se dají vkusně nakombinovat, nemělo by jich být ale na stromku přespříliš. Celkově by pak výsledný efekt mohl působit přeplácaně.

Reklama

Související témata:

Související články

Na vánočním stole nesmí chybět vejmrda

Šéf pražského kulinářského institutu a autor kromě jiných publikací i čerstvě vydané kuchařky Poklady klasické české kuchyně Roman Vaněk je o Vánocích přísným...

Vytvořte si doma pohádkovou vánoční atmosféru

Vůně jehličí, cukroví a purpury - to vše jsou symboly vánočního času. Patří k nim také vánoční stromek, jehož krásu podtrhnou ozdoby. Slavnostní náladu umocní...

Výběr článků

Načítám