Hlavní obsah

Na vánočním večírku zapomeňte na bílá světla a živý strom, radí odborník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Vánocích 2020, kdy většina z nás trávila celé svátky zavřená doma jen v kruhu nejbližších, nadcházející svátky zatím nabízejí možnost pořádání vánočních večírků a sešlostí v širším kolektivu. Na co se při jejich organizování zaměřit, abyste se vyhnuli „svátečnímu faux pas“?

Foto: Profimedia.cz

Vánoční večírky zatím ještě nejsou tabu. Jak se na ně připravit?

Článek

Londýnský „party architekt” a plánovač oslav mimo jiné pro členy královské rodiny Johnny Roxburgh uvádí několik ze svých tipů, na co se při plánování letošních vánočních večírků zaměřit a proč.

„Vánoce jsou mým nejoblíbenějším obdobím roku na plánování různých akcí. A letos jsou díkybohu oslavy zase na scéně. Už cítím to vzrušení a slavnostní jásot. Za 40 let své praxe mohu prozradit některé z triků, jak se vyhnout možnému faux pas,” uvádí pro server Daily Mail.

Zaujměte už u vstupu

Spolu s lockdownem, který doslova uzavřel mnoho lidí všude po světě v jejich domovech, se objevil i nový trend - a to dekorování vstupních dveří. Sociální sítě začaly postupem času zaplavovat hromady návrhů, jak se lidé v době lockdownu realizovali a proměňovali vstupy svých domovů.

„Obvykle preferuji oslnivou královskou modř, která je hitem sezony. Máte-li odvahu, zkuste nejen dekorovat, ale i rovnou natřít dveře namodro, spárujte je se zlatým dekorem na věnci či ozdobách a uvidíte, jak slavnostně bude váš domov vypadat,” dává tip.

Samozřejmě, parádu udělá i obyčejný umělý věnec, ale proč si s tím trochu nepohrát. Stačí přidat pár světýlek, stuhy, případně věnec zavěsit někam výše nad dveře, a kouzlo Vánoc bez větší námahy je tu.

Zapomeňte na živý stromek

„Dříve bych při představě umělého stromku lapal po dechu. Ovšem za poslední dva roky jeho varianty získaly na oblibě,” uvádí Roxburgh. Výhod je hned několik - nepadá z něj jehličí, neosychá, a navíc ho můžete při dobrém skladování používat znovu a znovu.

„Na jednom večírku celebrit jsme použili umělý stříbrný strom, který se ve světle krásně třpytil. To skvělé funguje i v malém prostoru, kterému přizpůsobíte velikost stromku,” popisuje výhody.

Dobrým tipem může být i menší dřevěný stromek, přednost mu podle něj dávají především mladší rodiny. Lze ho dekorovat světýlky na jemném drátu a ozdobit prvky ve zlatých tónech. Dobrý tip, jak dostat domů trochu skandinávského stylu.

Žádné pravé svíčky

V tomto případě se to netýká velkých honosných svícnů či lustrů se svíčkami, ale spíše těch malých, elegantních, které pro mnohé představují možnost rychlé dekorace.

„Byli byste ohromeni množstvím převržených svíček, hořících ubrousků či jiných dekorací. O vosku na ubrusu ani nemluvě,” uvádí Roxburgh důvod, proč je dle něj lepší vsadit na moderní LED svíčky.

Foto: Profimedia.cz

Místo klasických svíček volte na sváteční stůl raději LED světla.

Představují bezpečnou a praktickou variantu, jak dekorovat různá místa bez rizika možných nehod.

Navíc jsou i v celkovém nákladu levnější, což dokonce respektuje i královská rodina. LED světla se navíc dají použít jako dekorace na jakémkoli jiném místě, například vstupních dveřích atd.

Zapomeňte na zdobení „od stropu”

Tyto Vánoce je podle Roxburgha trendy zdobení podlah. Zapomeňte tedy na různé girlandy a ozdoby věšené po zdech či visící od stropu.

Pokud řádně na plánovaný večírek či vánoční party, třeba i u vás doma, uklidíte a zaměříte se na „podlahové dekorace”, návštěva určitě bude ohromena.

Není třeba se zcela vzdávat girland, jen je třeba místo zdí či zábradlí rozložte volně na podlaze, třeba mezi dárky. Do rohů místnosti přidejte umělý sníh, stejně tak třeba i jemně kolem noh stolu.

Foto: Profimedia.cz

Páry rozesaďte

Při plánování soukromé či firemní akce je třeba se zaměřit i na zasedací pořádek. „Nikdy nechápu, proč někteří manželé či manželky trvají na tom, že chtějí sedět vedle sebe. Přece se vidí pořád,” podotýká odborník, proč je lepší páry decentně rozesadit.

„Spousta mých klientů miluje tabuli ve tvaru písmene U. Lze ji snadno vytvořit pomocí stolů z domácnosti, navíc je vnitřní prostor ideální pro odnášení talířů. Stejně tak nabídne třeba prostor pro pozdější hry. A když se náhodou dostaví někdo navíc, máte ho kam posadit,” dodává.

Správný výběr skla

Jedinci, kteří si potrpí na detail a chtějí se vyhnout jakémukoli faux pas, by měli dbát i na výběr správného skla na podávání koktejlů a jiných drinků.

Servírovat koktejl nebo bublinky ve stejné obyčejné sklence není příliš v módě. Kdo chce zaujmout o trochu víc, může si pořídit i servírovací nápojový vozík.

Použijte barevná světla

Lidé se při vánoční výzdobě obecně spíše vyhýbají barevným světlům, příliš bílé ale také není tak zajímavé - působí až klinicky a unaveně. Zkuste proto letos vsadit na barvy a nezapomeňte ani na venkovní zdobení, pokud k tomu máte možnost.

„Minulý rok jsem si ozdobil na předzahrádce olivovník pomocí jiskřivých pestrobarevných světel. Bylo to veselé a myslím, že to lidem ve dnech plných chmur vyvolalo úsměv na tváři. Letos udělám to samé,” vybízí Roxburgh.

S jídlem opatrně

Máte-li představu, že hosty překvapíte tím, jak budete mít jídelní stůl plný různých domácích dobrot, tak na to raději hned zapomeňte. I sebelépe naaranžovaná tabule bude po chvíli připomínat chaotickou změť všeho.

Místo toho raději vsaďte na malý „bufetový” koutek někde stranou, kde si mohou dotyční nabrat přesně to, co chtějí, a k tabuli případně zasednou už jen s tím, radí odborník.

Foto: Profimedia.cz

Chcete-li udržet na hlavním jídelním stole pořádek co nejdéle, nepokládejte na něj veškeré hotové jídlo, ale raději zvolte formu samoobslužného bufetu kousek stranou.

Stromek do rohu ne 

Tradicí vánočních soukromých i firemních sešlostí bývá vánoční strom. Plánujete-li ale jeden honosný kdesi v koutě, zkuste to letos změnit. Popusťte uzdu fantazii a kreativitě a vyzkoušejte několik menších stromků, které lze umístit na stoly či stolky.

„Jednou jsme pro klienta doslova prostrčili ozdobené borovice na ojíněných tyčích skrz stůl. Mezi špičkami stromků jsme natáhli dětskou lanovku na baterky. Nad hlavami hostů tak celý večer jezdily kabinky sem a tam. Na desce stolu pak byli naaranžovaní lyžaři. Bylo to naprosto kouzelné a jedinečné,” dává k inspiraci další z tipů Johnny Roxburgh.

Reklama

Výběr článků

Načítám