Hlavní obsah

Marcipánové dobroty ozvláštní sváteční tabuli

Právo, Eva Müllerová

Marcipán přišel do Evropy v době křížových výprav. Dlouho se věřilo, že má léčebné účinky, a proto se prodával jen v apatykách. K jeho rozšíření došlo po objevení Ameriky, kdy už cukr nebyl tak vzácný.

Foto: Profimedia.cz

Marcipánové dobroty ozvláštní vánoční tabuli

Článek

Kvalitu této dobroty určuje poměr hlavních výrobních surovin, tedy mandlí a cukru. Čím je množství té druhé nižší, tím je marcipán kvalitnější, a tím je vyšší jeho cena.

„Vůbec nejlepší marcipán obsahuje pouhých 35 procent cukru a bývá nejvhodnější pro přípravu bonbónů. Produkt, v němž se sladká složka pohybuje kolem 50 procent, slouží k potahování cukrářských výrobků. Nejrozšířenější je marcipán (1:1), jenž se používá na modelování,“ upřesňuje cukrář Lukáš Skála z Národního týmu kuchařů ČR.

Foto: Profimedia.cz

Marcipán je sice kalorická bomba, ale má pozitivní účinek na pleť. Zaslouží se o to mandlový olej, který hmota obsahuje.

Pravý jedině z mandlí

Obsah mandlí ale není jediným kritériem jakosti marcipánu. Záleží také na jejich původu. Skuteční fajnšmekři dokážou dokonce poznat, zda se k jeho výrobě použily plody středomořské, nebo kalifornské, přičemž se ty první považují za mnohem lepší.

Někdo možná namítne, že existují i marcipány pistáciové, ořechové či pekanové. Ale také v těchto případech jsou základem mandle a cukr - další jádra tvoří jen malou složku, asi 10 procent. Použijí-li se k výrobě pouze ořechy, nejde už o marcipán, ale o tzv. nusipan, ořechovou pastu s odlišnými kulinářskými vlastnostmi. Zvláštní kapitolou je pak tzv. persipan (percipán), kde skořápkové ovoce nahradila jádra meruňkových pecek. K jeho typickým znakům patří lehčí chuť a výrazná vůně po hořkých mandlích. Jádra meruněk obsahují totiž méně tuku než mandle.

Až roční trvanlivost

Pravý marcipán zůstává dlouho vláčný a hebký. Při správném uskladnění mu výrobci dávají až roční trvanlivost. Potřebuje k tomu teplotu do 20 °C a vlhkost v rozmezí 45-65 procent.

Marcipán tedy nepatří do chladničky (i když marcipánový dort to v ní bez větší újmy den dva vydrží) a už vůbec ne do mrazáku. V přílišném teple osychá a ztrácí měkkost, v prostředí s velkou vlhkostí ztrácí tvar, barvy zmatní a ztmavnou. Přesto se stává, že si člověk odnese z cukrárny marcipánovou dobrotu, na níž si pak doma málem vylomí zub. A to se prodavačka dušovala, že ji dovezli zrovna včera dopoledne.

Mlsný jazyk měl v tomto případě smůlu a padl na náhražku ze sušeného mléka, cukru, bílku nebo škrobového sirupu a mandlového aroma, jež se od pravého na první pohled neliší. Tento falešný marcipán zvaný mléčná hmota ztvrdne obvykle už druhý den.

Srdce z pouti

„Miluješ-li svoji pannu, dej jí srdce z marcipánu,“ radí jedna lidová píseň. Dnes by bylo těžké její doporučení naplnit. Na poutích bývá sice i nyní srdcí spousta, ale jen z perníku. Marcipánové už nenajdeme. Ani ta opěvovaná původní však nebyla z pravého mandlového marcipánu. Pouťový důkaz lásky tvořil velejemný medový perník s mandlemi, oříšky, ovocem v cukru a kořením. Kromě tradičních srdcí se z něj dělala také marcipánová abeceda, již dostávaly děti v mikulášské nadílce.

Foto: Profimedia.cz

Milovníci mandlové dobroty mohou v Lübecku navštívit Niederreger Café, kde lze nejen koupit pravý marcipán, ale také obdivovat marcipánové sochy v životní velikosti ve zdejším marcipánovém muzeu.

Sladký pozdrav pana Mozarta

Nejlepší evropský marcipán pochází z německy mluvících zemí. Jeho výroba je náročná a vyžaduje preciznost, a tou, jak známo, jsou naši západní sousedé proslulí. Vůbec nejkvalitnější marcipánové dobroty pocházejí z německého Lübecku a rakouského Salcburku.

Foto: Profimedia.cz

Mozartovy koule

  • Marcipán Niederegger. Recept na tuto lahodnou specialitu je dodnes přísně důvěrný. Její tajemství spočívá v přesném poměru mandlí, cukru a záhadné ingredience podobné růžové vodě. Ale pouze tradiční návod by nestačil. IA kvalitu marcipánu Niederegger zajišťuje už přes 200 let vysoký obsah mandlí pocházejících výhradně z oblasti Středomoří, přiměřené množství cukru a samozřejmě absence jakýchkoli éček.
  • Mozartkugeln. Aby nedošlo k omylu, bonbóny se srdcem z pistáciového marcipánu obaleným oříškovým nugátem a pralinkovou čokoládou nevymyslel geniální Amadeus. Postaral se o to r. 1890 salcburský cukrář Paul Fürst, jenž své mistrovské dílo nazval po zdejším nejslavnějším rodákovi. Slavné Original Mozartkugeln se v cukrárně Fürst dělají dodnes, a to nejen podle původního receptu, ale i původním způsobem - tedy ručně.

Dvě otázky pro Lukáše Skálu, cukráře pražského hotelu InterContinental a člena Národního týmu kuchařů ČR:

S jakými ingrediencemi si marcipán nejlépe rozumí a co jeho chuť podtrhne?

Osobně marcipán nepřibarvuji, ale jen dochucuji, například pistáciovou pastou či alkoholem. Dobře si rozumí také s jádrovinami, kandovaným ovocem a zázvorem. Jeho chuť zajímavě zvýrazní likéry, dobré zkušenosti jsem získal třeba s mandlovým amarettem. Já sám mám nejraději spojení marcipánu s maracujou.

Můžete jako zkušený cukrář poradit, co práci s marcipánem usnadní?

Nejrozšířenější chybou bývá, že se jeden druh, obvykle ten nejlevnější, používá na všechno. Práci proto určitě ulehčí, když si na potahování dortu pořídíte marcipán k tomu určený a další typ na modelování. Každý druh má totiž jinou hustotu, a tedy i kulinářské vlastnosti. Pokud jde o kolorování marcipánu potravinářskými barvami, rozhodně nedoporučuji příliš syté.

Vanilkový krém s ovocem a marcipánovou oplatkou
150 ml smetany (33 % tuku), 300 g bílé čokolády, 250 g hotového vanilkového pudinku (připravený podle návodu). Oplatka: 50 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 50 g rozpuštěného másla, 50 g marcipánu. 1 vanilkový lusk, 1 lžička třtinového cukru, ovoce, zmrzlina
Smetanu přivedeme k varu a důkladně promícháme s bílou čokoládou. Pak přidáme pudink, promícháme, krém nalijeme do zapékací porcelánové misky a necháme ztuhnout v chladu. Z mouky, cukru, másla a marcipánu připravíme těsto, které rozetřeme na silikonový plát, upečeme při teplotě 180 °C a ještě za tepla vytvarujeme košíčky. Vanilkový krém zapečeme s třtinovým cukrem a ozdobíme ovocem. Podáváme se zmrzlinou v marcipánovém košíčku.
Čokoládový perník s marcipánem
125 g změklého másla, 125 g moučkového cukru, 100 g marcipánu na pečení, 65 g mandlové moučky, 60 g hořké čokolády (80 % kakaa), 4 vejce
Třetinu másla rozpustíme společně s čokoládou. Zbytek tuku smícháme s cukrem, marcipánem a vejci, na konec přidáme rozpuštěnou čokoládu. Hmotou naplníme formu a perník upečeme při teplotě 160 °C.
Maracujový dort potažený marcipánem
2 světlé korpusy, 400 ml šlehačky, 200 g pyré z maracuji, 100 g moučkového cukru, 5 plátků želatiny, 70 g bílého smetanového jogurtu, 350 g marcipánu, 40 g bílé čokolády, 50 cl cinzana
Z obou korpusů vykrojíme požadovaný tvar a pak je prokropíme cinzanem. Želatinu vložíme do studené vody. Maracujové pyré promícháme s cukrem a jogurtem, přidáme rozpuštěnou želatinu a závěrem postupně (na 2x) vyšlehanou šlehačku (nesmí být tuhá). Prvním korpusem vyložíme dortovou formu, nalijeme na něj polovinu náplně, přikryjeme druhým, doplníme zbytek náplně a dort dáme na hodinu do chladničky. Po ztuhnutí jej vykrojíme z formy a potáhneme marcipánem a ozdobíme.
Marcipánové bonbóny (pistáciový a mandlový)
200 g marcipánu, 1 lžíce pasty z čerstvých pistácií, 20 ml mandlového likéru, 60 g mléčné čokolády
Polovinu marcipánu ochutíme pistáciovou pastou, druhou mandlovým likérem a pak je každou zvlášť rozválíme válečkem na dva pásky. Slepíme je čokoládou, nakrájíme na obdélníčky a každý ozdobíme například barevnou čokoládou a ovocem.

Lahodné marcipánové fantazie připravil cukrář Lukáš Skála, člen Národního týmu kuchařů ČR.

Dopřávat si s mírou

Marcipán je sice bohatý na vitaminy D, E a skupiny B, vlákninu i minerální látky, zejména selen, měď, zinek a mangan, ale to vše bohužel přebíjí vysoký obsah sacharidů. Takže si chuť musí rozhodně nechat zajít diabetici a lidé s redukční dietou.

A ve větším množství by marcipán neměly konzumovat ani děti. Jde o výjimečnou lahůdku, která by se také měla skutečně podávat jen výjimečně. Ve 100 g klasického marcipánu je 1934 kJ, 48,7 g sacharidů, 25,8 g tuku.

Reklama

Související témata:

Související články

České ženy pečou vánočku už sedm století

Jen stěží bychom hledali Čecha, Moravana či Slezana, který by neznal slova už zlidovělé písně Vánoce přicházejí, kde se mimo jiné praví: naše teta peče léta na...

Kapr z Třeboně je chloubou české kuchyně

Francie má šampaňské, Rusko kaviár, ale i naše republika se pyšní kulinářskými klenoty, které dala okolnímu světu. Ty nejlepší z nich chceme připomenout. Dnes...

Výběr článků

Načítám