Hlavní obsah

Lidé rádi experimentují i při přípravě štědrovečerního menu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční štědrovečerní menu v podobě rybí polévky, bramborového salátu a smaženého kapra je stále velmi oblíbené. Přesto se najde dost lidí, kteří dávají přednost novým receptům.

Foto: Profimedia.cz

Štědrovečerní klasika: bramborový salát a kapr v trojobalu

Článek

Ale za novým receptem se nemusí schovávat pouze smažený vepřový řízek, vinná klobása nebo staročeské a regionální recepty.  Inspirace totiž přichází ze všech koutů světa. „Lidé rádi zkouší nové věci a podoba vánočního menu se za posledních několik let výrazně změnila,“ říká Jiří Poláček z portálu o vaření TradičníRecepty.cz.

Kapr tak často bývá nahrazován jinými druhy ryb, jako jsou losos, štika, pangasius nebo tolstolobik. Někdy dokonce i jinými druhy mas. Mnoho českých rodin dnes po vzoru anglosaských zemí na Vánoce servíruje také pečeného krocana. „V Japonsku je v současnosti největším hitem kuřecí menu z KFC, Portugalci si zase rádi pochutnají na vařené chobotnici. Tyto trendy k nám ale asi jen tak nedorazí,“ vysvětluje Poláček.

V okolních zemích se servírují podobné pokrmy, jako v českých domácnostech. Německá rodina si na Štědrý den nejčastěji pochutnává na pečené huse s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. V sousedním Polsku zase tradičního kapra doplňují boršč nebo houbová polévka, pirohy a kompot ze sušeného ovoce.

Ve světě naopak najdeme daleko zajímavější recepty. „V Chile na Vánoce konzumují nápoj s názvem Cola de mono, což v překladu znamená opičí ocas. Mexičané oproti tomu milují ruský bramborový salát a Argentinci se neobejdou bez steaku. V Bulharsku pak servírují hned 12 chodů reprezentujících 12 měsíců. Ani jedno z jídel však neobsahuje maso, “ dodává Poláček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám