Hlavní obsah

Lidé o adventu sami napomáhají zlodějům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná sezona vánočních trhů, která přináší sváteční zážitky, ale i zvýšené riziko okradení. Lidé totiž u stánků ztrácejí pozornost, mají u sebe větší hotovost kvůli nákupu dárků a nedávají si pozor na batohy, tašky nebo fotoaparáty. Ve větším davu se tak stávají snadnou obětí zlodějů. V Praze, Brně a dalších městech proto letos do ulic vyjdou stovky policistů, intenzivněji budou hlídat zhruba měsíc.

Foto: Profimedia.cz

Adventní trhy v Brně

Článek

Ohroženi nejsou jen kupující, ale i prodejci. Jeden z prvních letošních případů už řešili strážníci se stánkařkou na Zelném trhu v Brně, kterou skupina zlodějů fíglem okradla o téměř pět tisíc. „U stánku chtěli platit pětitisícovou bankovkou. Po prodejkyni chtěli zbytek částky vrátit v eurech, ta ale neměla. Když začala odpočítávat peníze nazpátek, objevil se komplic, sebral z pultu hotovost a utekl,“ uvedl pro Novinky mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem s tím, že trik s bankovkou patří k předvánočním evergreenům.

V moravské metropoli začnou Brněnské Vánoce oficiálně až v pátek, ale už před několika dny strážníci zaznamenali kuriózní případ mladíka, který přelezl oplocení betlému, poplácával dřevěné figury včetně anděla a Jezulátka, a nakonec se mezi sochy vymočil.

Letošní sezona vánočních trhů už odstartovala například v Praze na náměstí Míru. Největší nápor návštěvníků ale pražská městská policie očekává se zahájením hojně navštěvovaných trhů na Staroměstském náměstí a Václavském náměstí. Začínají 2. prosince a potrvají až do ledna.

„Bezpečnostní opatření k adventu se v Praze teprve připravují, městská policie bude stejně jako v uplynulých letech poskytovat součinnost státní policii, která tato opatření vždy řídí,“ uvedla pro Novinky mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Z Beskyd dorazil do Ostravy vánoční strom. Jedenáctimetrová jedle bělokorá

Vánoce

Adventní radovánky už zahájili i u sousedů. Ve Vídni mohou návštěvníci už nyní ochutnat punč nebo zažít slavnostní atmosféru u zámku Schönbrunn či na náměstí Marie Terezie. Rakouská policie už také varovala přijíždějící turisty, aby si dávali pozor na osobní věci, a hlavně na své doklady.

„Doporučujeme nosit kabelky nebo fotoaparáty zavěšené na přední části těla,“ upozornili policisté na webu rakouské metropole. Každoročně policisté i strážníci před Vánocemi varují, aby lidé neodkládali zavazadla do nákupních vozíků, nenechávali nakoupené dárky v autech bez dozoru a peněženky a telefony nedávali do zadních kapes kalhot.

„Zapamatujte si PIN kód od platební karty a nemějte jej napsaný na lístku u karty,“ poradili policisté v preventivní kampani. Poukazují na to, že s krádeží dokladů jsou ohroženy i úspory v bance.

Strážníci i policisté budou letos bdít nad nerušenou adventní atmosférou při rozsvěcení vánočních stromů či při veřejných mikulášských besídkách. Budou se častěji pohybovat v obchodních centrech i na nádražích. Zvýšenou pozornost věnují i hřbitovům. V intenzivním režimu budou na trhy a okolní ulice dohlížet zhruba měsíc. „Pro klidný průběh děláme maximum. Naši strážníci vstupují do jednoho z pracovně nejnáročnějších období,“ podotkl ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Vzít si vánoční stromek z lesa je krádež. Navíc může zapáchat

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám