Hlavní obsah

Ježíšek je v českých rodinách nenahraditelný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač se o to snažili, či snaží, ani děda Mráz, ani Santa Claus nemají šanci v českých domácnostech nahradit Ježíška. Ježíškovi píšou děti dopisy s vánočními přáními, o Ježíškovi se zpívají vánoční koledy a Ježíšek je ten, kdo naděluje dárky pod stromeček. A fakt, že na nás Santa Claus útočí v obchodech a z reklam s tím naštěstí vůbec nic nenadělá.

Foto: Profimedia.cz

Perníkový betlém. Ilustrační foto.

Článek

Na Štědrý den bude Ježíšek nadělovat dárky ve většině českých rodin. Podle průzkumu společnosti Sanep to bude přesně v 59,8 % českých domácností. Oproti tomu hojně reklamně a produktově propagovaný Santa Claus letos navštíví 0,7 % českých rodin a děda Mráz 0,5 %. Průzkum proběhl v listopadu a prosinci, dotázáno v něm bylo 14 218 respondentů ve věkovém rozmezí od 18 do 69 let.

I přes předvánoční blázinec a shon jsou vánoční svátky obdobím klidu a pohody pro 28,9 % lidí, jako radost pro děti je vnímá 17,6 % dotázaných. Tradiční křesťanské hodnoty a symboliky o vánočních svátcích oslavuje a uctívá 17,4 % dotázaných a pro 14,9 % lidí jsou Vánoce především příležitostí k rodinnému setkání.

Naopak jako chaos a stres vnímá Vánoce 8,9 % respondentů a o něco méně (8,7 %) je má zredukované jen na nákupy dárků a předvánoční shon.

Ačkoli z výsledků průzkumu vyplynulo, že v souhrnu většina veřejnosti (78,8 %) osobně prožívá Vánoce jako svátky klidu a pohody, nebo jako radost pro děti, či jako tradiční křesťanské svátky, přesto převládá většinový názor (81,3 %), že Vánoce jsou již spíše komerční záležitostí. Tomuto názoru bezpochyby nahrává konzumní předvánoční atmosféra, která jednoznačně převyšuje duchovní rovinu Vánoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční pohlednice prožívají renesanci

Je tak milé otevřít poštovní schránku a najít v ní vánoční pohlednici. Ačkoli by se mohlo zdát, že mailová přání a sms zprávy vytlačily tradiční rukou psané...

Výběr článků

Načítám