Hlavní obsah

Jak si děti představují Ježíška

Novinky, Andrea Zunová

Konečně je tady Štědrý den! Den, kterého se všechny děti celý rok nemohou dočkat. Večer před ním nemohou usnout, ráno zase dospat. Tak moc se těší na příchod Ježíška a jeho dárky, které nechá pod stromečkem. O podobě štědrého dárce ale mají děti různé představy.

Děti z mateřské školy v Praze nám prozradily, jak vypadá JežíšekVideo: Novinky

 
Článek

Každoročně si děti píší dopisy Ježíškovi, ve kterých mu sdělují svá přání. A pak už jen s napětím očekávají, zda se pod stromečkem něco z jejich vysněných tužeb objeví.

Ačkoli děti o Ježíškovi mluví a těší se na něj, nikdy ho samozřejmě u stromečku nepotkaly. Rodiče se snaží o vánoční atmosféru různými způsoby. Někteří zvoní v zavřeném pokoji na zvoneček, jiní nechávají třeba otevřené okno, aby Ježíšek mohl přiletět.

Paní Marta vzpomíná, jak se vždy za zavřenými dveřmi jídelny, kde celá rodina večeřela, ozvaly kroky a zvonění. "Nikdy žádný z dospělých sváteční stůl neopustil. A přesto se vždycky kroky a rolničkové zvonění za dveřmi ozvalo. Dnes už jsem dávno dospělá, ale tajemství mi nikdo z mých dospělejších blízkých dosud neprozradil," řekla Novinkám.

Jak si tedy dnešní děti svého Ježíška představují?  Zeptali jsme se malých dětí, které chodí do mateřské školky. Podle Honzíka (3 roky) "je to nahaté miminko". Michalka (5 let) si zase myslí, že "je velkej a má plášť". Pětiletá Markétka ho zase viděla v kostele a jeden z chlapečků své přemýšlení zakončil slovy: "je plachej".

Ať je to, jak chce, dnes bude opět Ježíšek  nadělovat.

Reklama

Související témata:

Související články

České ženy pečou vánočku už sedm století

Jen stěží bychom hledali Čecha, Moravana či Slezana, který by neznal slova už zlidovělé písně Vánoce přicházejí, kde se mimo jiné praví: naše teta peče léta na...

Ježíškova pošta opět úřaduje na Božím Daru

České děti píší svá přání Ježíškovi. Některé je dávají za okno, kde si je Ježíšek vyzvedne. Již posedmnácté letos mohou využít pošty v krušnohorském Božím...

Výběr článků

Načítám