Hlavní obsah

Hrad Svojanov zasypaly závěje sněhu, kastelán musel zrušit čertovskou pohádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svojanov

Sněhová nadílka zhatila plány na adventní program na hradě Svojanov na Svitavsku. Hrad se tyčí na ostrohu nad údolím řeky Křetínky a přístupová cesta na něj je velmi strmá. Po intenzivním sněžení v noci na sobotu není v současné chvíli sjízdná. Kastelán se proto rozhodl, že zruší plánované sobotní divadelní vystoupení Trampoty čertíka Culínka v domě zbrojnošů, které se mělo konat v sobotu odpoledne.

Foto: Správa Hradu Svojanov

Přístupová cesta autem na Svojanov je neprůjezdná

Článek

„Speciální adventní prohlídky interiéru hradu ale budou probíhat. Jen nedoporučujeme jízdu autem až na parkoviště před hradem. Příjezdová komunikace opravdu není sjízdná,“ uvedl kastelán Miloš Dempír a požádal návštěvníky, aby automobily zaparkovali v městysi Svojanov a odtamtud vystoupali romantickou zasněženou krajinou zhruba šest set metrů ke hradu.

Hrad je otevřen každý adventní víkend až do 17. prosince, kdy budou v hradní kuchyni připravovat dobroty Perchty von Bladen. Výletníci se na Svojanově mohou těšit na adventní prohlídky svátečně vyzdobeného hradu s vyprávěním o tradicích. Sváteční atmosféru tu navozuje cukroví, perníčky, betlémy i speciální výzdoba.

Hrad Svojanov

Hrad Svojanov založený ve 13. století byl věnným hradem českých královen. Od roku 1910 je v majetku města Polička. Patří k nejoblíbenějším památkám nejen v Pardubickém kraji. V roce 2022 si cestu na hrad našlo šedesát tisíc návštěvníků.

Někdejší královské sídlo nabízí tři prohlídkové okruhy, z toho dva s odborným výkladem.

Po celý advent je na hradě Svojanov v domě zbrojnošů k vidění také unikátní výstava malovaného hedvábí. Autorkou malovaných dílek je Hana Kršková z Nového Města na Moravě.

„Na hedvábí jsou hlavně postavy, které mají k adventu velice blízko, a to čerti a andělé. Ne ti hrůzostrašní, ale čerti vlastně jako děti. I andělé na nich jsou ještě nevyzrálí. Jsou to malí a mladí jedinci. Obrázky jsou veselé a mají zvěstovat radostnou náladu,“ prozradila autorka Hana Kršková.

Foto: Správa Hradu Svojanov

Adventní paláce na hradě Svojanov

Jeskyně se o víkendu promění v peklo

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám