Hlavní obsah

Co jste nevěděli o sběru vánočního jmelí

Novinky, Nšt, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmelí je jedním ze symbolů vánočních svátků, málokdo však ví, že k jeho trhání je zapotřebí mít horolezecký kurz a povolení. Bez toho může hrozit až několikatisícová pokuta. Na to, jak se jmelí správně trhá, se podíváme se stromolezcem Alešem Frelem.

Sběr jmelí Video: Novinky

 
Článek

„K získání jmelí je potřeba vylézt na strom a šetrně jej utrhnout. Musí se uříznout jen malá část větve, nebo nejlépe utrhnout jen samotné jmelí,“ řekl Novinkám pan Aleš Frel, který natrhané jmelí zprostředkovává svým přátelům a známým.

Foto: Novinky

Ke sběru jmelí potřebují stromolezce speciální kurz a povolení.

V Praze a okolí jmelí roste především na borovicích a jedlích, směrem na Moravu pak zejména na topolech. Někdy můžeme jmelí vidět i dalších listnatých stromech, jako jsou jabloně či olše. Se sběrem jmelí se začíná obvykle na začátku prosince. „Někdy se ale stane, že si ode mne objedná například divadlo jmelí do vánočního představení jako rekvizitu už někdy kolem 25. listopadu, kdy ho musím rychle sehnat. Po Novém roce už ale o jmelí nikdo nestojí,“ dodal Frel.

Foto: Novinky

Jmelí je tradičním symbolem Vánoc již řadu let.

Další způsob, jak jmelí získat, je podle Frela například po silném větru, který některé stromy rozláme nebo poškodí natolik, že se musejí pokácet. Ke stromolezectví je jinak zapotřebí drahá výbava, horolezecký kurz a hlavně povolení. Bez něho byste se před Vánocemi mohli dočkat i několikatisícové pokuty.

Související témata:

Výběr článků

Načítám