Hlavní obsah

České vánoční stromky podraží asi o deset procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny vánočních stromků z domácí produkce by měly letos meziročně vzrůst asi o deset procent. Důvodem jsou rostoucí náklady na energie, dopravu a hnojiva.

Foto: Novinky

Vánoční stromky

Článek

Největší zájem mají Češi v posledních letech o jedli kavkazskou, která se na prodeji podílí asi 80 procenty. Druhý nejprodávanější je smrk pichlavý, který tvoří asi desetinu prodejů. Zbytek připadá na smrk ztepilý a borovici. Na českém trhu přibývá levnějších stromků z Dánska a Polska. Například jedlí z dovozu je na tuzemském trhu asi 70 procent, uvedl mluvčí Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman.

Na odbyt jdou nejčastěji stromky 150 až 200 centimetrů vysoké. Za jedli kavkazskou v této výšce letos zákazníci zaplatí přibližně 690 až 990 korun, za smrk pichlavý 350 až 450 korun. V případě smrku ztepilého by se měla cena pohybovat mezi 300 a 400 korunami, borovice by měla stát zhruba 400 až 550 korun. Ceny živých stromků se stejně jako každý rok budou lišit v závislosti na regionu.

V současné době mohou zákazníci vybírat i z široké nabídky umělých stromků, jejichž ceny vzrostly v průměru o 20 procent. Zvýšily se také ceny stojanů, a to o deset procent.

V České republice se podle sdružení ročně spotřebuje asi 1,3 až 1,5 milionu vánočních stromků, a to jak těch domácích, tak těch z dovozu. Vyšší zájem bývá většinou o živé.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej vánočních ozdob a stromků

Může se vám hodit na Zboží.cz: Vánoční stromky, Stojánky

Reklama

Výběr článků

Načítám