Hlavní obsah

České děti na Ježíška stále věří, na Boží Dar mu poslaly půl tuny pošty

Boží Dar

České děti na Ježíška zatím nezanevřely, naopak. Každým rokem mu totiž chodí do krušnohorského Božího Daru více a více zásilek od malých dětí. Množství přání je takové, že se už nepočítají na kusy, ale na kilogramy. V roce 2002 přišlo na Boží Dar 285 kilogramů přání, v roce 2005 to bylo 415 kilogramů a od té doby objem zásilek Ježíškovy pošty pod 400 kilogramů většinou neklesá. Letos vážily celkem 496 kilogramů.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Od 1. prosince na Božím Daru na Karlovarsku označovali příležitostným razítkem vánoční přání pro Ježíška.

Článek

Do krušnohorského Božího Daru přišlo letos do Štědrého dne skoro půl tuny poštovních zásilek, která byly označeny příležitostným razítkem. Úlohu Ježíškovy pošty letos poprvé plnilo místní infocentrum, zatímco v předchozích 16 letech zásilky odbavovala pošta.

Ústředním motivem letošního příležitostného poštovního razítka, jež navrhl akademický malíř a grafik Pavel Sivko, byly svázané větvičky jmelí a zvoneček.

Poslední razítkování proběhlo na Štědrý den dopoledne

Čtyři pracovnice infocentra měly k dispozici dvě razítka a nezastavily se od 1. prosince, kdy razítkování zásilek pro Ježíška začalo. S otevíráním obálek jim museli pomáhat také brigádníci a každá zásilka jim prošla rukama nejméně dvakrát. Ve čtvrtek večer označili poslední zásilku.

Kdo však chtěl získat otisk mimořádného razítka alespoň na památku, mohl přijít ještě v pátek dopoledne.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Zvláštní božídarské razítko

"Razítka jsou kovová, takže nápor přežila. Stejně jako předchozí skončí v poštovním muzeu," uvedla pracovnice infocentra Alena Formáčková.

Poštovní vůz počátkem měsíce přivážel denně jeden pytel zásilek, později už to byly dva za den. Každou obálku bylo nutné otevřít, vloženou korespondenci z ní vyjmout, označit razítkem a připravit k odeslání.

Posílalo se až k protinožcům

V adresách se objevila Austrálie, Kanada, USA, Mexiko i skandinávské země nebo Japonsko. Božídarský starosta Jan Horník si cení toho, že se nápad s Ježíškovou poštou ujal.

"Už se z toho stala tradice, byť nemá letité kořeny. Když se řekne Ježíšek, mnozí si vybaví právě Boží Dar," poznamenal starosta. Rukama pracovnic infocentra tak prošlo několik desítek tisíc zásilek pro Ježíška.

Děti mohou plnit úkoly na Ježíškově cestě

Na Božím Daru se však děti i dospělí mohou s Ježíškem "setkat" na několika místech po celý rok. Mohou se třeba vydat na výlet po Ježíškově cestě. Na ní je pro děti připraveno mnoho úkolů, jejichž splnění si zapisují do kartičky, kterou si před výletem vyzvednou v infocentru Boží Dar. Když po jejím absolvování odevzdají vyplněné kartičky, dostanou malý dárek.

Po tomto úspěšném projektu má v Božím Daru vzniknout jeho pokračování, tentokrát s názvem Ježíškův svět. Ten má být v podstatě zázemím, kde se mohou děti věnovat interaktivním hrám, uvedl božídarský starosta Jan Horník.

Redakce Novinek přeje všem svým čtenářům příjemné prožití vánočních svátků.

Reklama

Související témata:

Související články

Ježíškova pošta opět úřaduje na Božím Daru

České děti píší svá přání Ježíškovi. Některé je dávají za okno, kde si je Ježíšek vyzvedne. Již posedmnácté letos mohou využít pošty v krušnohorském Božím...

Výběr článků

Načítám