Hlavní obsah

Betlém před domem Víta Martince je již osmý rok součástí adventu ve Staré Břeclavi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedílnou součástí adventního času ve Staré Břeclavi se stal betlém Víta Martince. Splněný sen v podobě vlastního betlému neukrývá ve dvoře, ale vystavuje jej před svým domem. Obdivovat ho chodí sousedé, ale i lidé z okolí.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Betlém ve Staré Břeclavi

Článek

Premiéru měl betlém v roce 2016, kdy se po dvou letech příprav objevily první vyřezávané figuríny v přístřešku. Každý rok pak přibývaly další postavy. A majitel má s betlémem plány i do budoucna.

Zvířátka i postavy betlému zhotovil mistr řezbář Jan Vincker z Teplic nad Bečvou, který současně pečuje o stav hotových plastik.

I když se to nezdá, dílo potřebuje péči i po dohotovení a nezabrání tomu ani vosková lazura, která je na povrchu. „Jak dřevo dozrává, objevují se praskliny, budu muset vzít betlém na ošetření. Praskl anděl, ale odvezu tam vše. A zrovna se snad už domluvíme na nových figurínách,“ řekl Martinec.

Betlém sice dělá lidem radost, jeho majiteli ale přináší i starosti. Byť jej od chodníku odděluje nízký, spíše symbolický plot, najdou se takoví, co hranici, kam nemají vstupovat, nectí. Když majitel požádal na sociálních sítích, aby lidé tuto hranici respektovali, setkal se s pochopením, ale i s dotčenými reakcemi některých lidí.

Utěšuje jej ale netajená spokojenost lidí, kteří se u betlému zastaví a obdivují. Dokonce se setkává s tím, že při úklidu najde drobné mince, jednou i obálku s finančním obnosem, zřejmě příspěvkem na péči o betlém.

Betlém z Betléma je unikátem Olešnice, slouží i jako učební pomůcka

Vánoce

Podle majitele se jeho koníček těší podpoře a toleranci manželky. I proto může nabízet víc než jen podívanou na betlém. „Ve čtvrtek 21. prosince se u betlému setkáme se všemi, kdo chtějí mít doma betlémské světlo. Budou moci si jej přijet odpálit,“ avizuje další tradiční akci Martinec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám