Hlavní obsah

Andělé zapálili svíce na největším věnci v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do adventní nálady se překročením bran dostali návštěvníci zámku Loučeň na Nymbursku. Na sobotní odpoledne a podvečer jeho správci připravili slavnostní rozsvěcení největšího vánočního věnce v České republice.

Na zámku Loučeň Andělé rozsvítili obří věnec.Video: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

„Má necelých šestnáct metrů v průměru a máme k rekordu i certifikát od Agentury Dobrý den a zápis v české knize rekordů,“ řekl Právu kastelán zámku Vratislav Zákoutský, když se stovkami přihlížejících čekal na to, až se trochu zešeří, aby mělo rozsvěcení věnce tu správnou, trochu tajemnou atmosféru.

V areálu zněly koledy, vonělo svařené víno. Kolem 16. hodiny se ale všichni shromáždili kolem obrovského věnce a čekalo se na příchod andělů, kteří postupně před ztichlým davem rozsvítili všechny svíce a zámecký areál dostal náležitý předvánoční ráz. Všechno jako na povel doladilo i počasí, které přineslo chumelenici.

Světelný park v Českých Budějovicích zdobí 300 tisíc led žárovek

Vánoce

Svátečnímu období odpovídají i prohlídky interiérů zámku. Ty se už tradičně v tomto čase zaměřují na tradice spojené s Vánocemi, především se zdobením stromků. V každé komnatě je tak ozdobený nějaký jehličnan, ale každý je zcela jiný. Kostýmovaní průvodci, někteří v roli nadlesního, další je komorníkem, Bílou paní nebo princeznou ze slavného rodu vlastníků Thurn-Taxisů, podávají vysvětlení o původů výzdoby.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Rozsvícení adventního věnce, který je největší v republice, zařídili na zámku Loučeň andělé.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Na zámku Loučeň mají stromek od země až ke stropu.

V čase adventu se sice turisté nedozvědí mnoho z historie samotného zámku, ale hned nazutím klasických papučí vplouvají do příběhu vánočního stromku. Emblém s nápisem Příběh vánočního stromečku je ostatně vyšitý i na oněch zámeckých papučích pro návštěvníky.

Hned za vstupními dveřmi visí stromek špičkou dolů, jak jej zavěšovali ke stropu v minulosti ve venkovských chalupách, v dalších komnatách jsou zdobené po panském způsobu dražšími koulemi, na dalším visí cukrátka, v honosné knihovně stojí majestátní strom s výškou až do stropu.

„Strom se špičkou až do stropu mívá první dáma v Bílém domě, a tak si zdejší kněžna mohla říci, že by takový mohla mít také,“ mínila průvodkyně a prozradila i skrýš, kam se před dětmi ukrývaly dárky.

Anketa

Vyrážíte v adventním čase rádi na prohlídky hradů a zámků?
Ano. Rádi a pravidelně!
9,5 %
Docela ano. Ale ne vždy se nám to podaří.
36,2 %
Jen zřídka. Zase tolik nás to nebere.
10,6 %
Ne, to nás neláká. Nikam nechodíme.
43,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 793 čtenářů.

Ostrava má hornický betlém. Volka táhli čtyři chlapi

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám