Hlavní obsah

Zelenskyj zvažuje výměnu několika vysoce postavených činitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvažuje o výměně několika vysoce postavených činitelů, a to nejen v armádě. Řekl to v neděli v rozhovoru v italské televizi RAI. Už několik dnů se množí spekulace o brzkém odvolání náčelníka generálního štábu Valerije Zalužného.

Foto: Alessandro della Valle, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Je to otázka lidí, kteří mají vést Ukrajinu,“ řekl Zelenskyj k možnému odvolání Zalužného. „Je potřeba reset, mám na mysli výměnu některých státních činitelů, a to nejenom v armádě. Přemýšlím o této výměně. Je to otázka pro celé vedení země,“ uvedl také ukrajinský prezident podle agentury Reuters.

Ukrajinská vláda podle pátečního sdělení zdrojů informovala Bílý dům, že hodlá propustit nejvyššího vojenského velitele. Údajně chystané sesazení Zalužného, který se nepohodl se Zelenským v řadě otázek, následuje po loňské ukrajinské protiofenzivě, při níž se nepodařilo získat zpět významnou část území ovládaného Ruskem.

Zalužnyj se na Ukrajině těší velké podpoře. Jeho konec ve vedení armády by proto mohl uškodit morálce ukrajinských vojáků.

Ukrajinci informovali USA o plánu odvolat Zalužného

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám