Hlavní obsah

Ukrajinci informovali USA o plánu odvolat Zalužného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská vláda podle dvou zdrojů agentury Reuters v pátek informovala Bílý dům o plánech na odvolání velitele ozbrojených sil generála Valerije Zalužného. Informace je další významnou indicií, že muž, který ukrajinskou obranu proti ruské invazi vede už od února 2022, funkci skutečně opustí.

Foto: ČTK/AP
Článek

Jeden ze zdrojů nicméně uvedl, že „proces odvolání (generála) z čela ozbrojených sil je prozatím pozastaven, dokud všechny strany nedojednají další postup“. Jak dlouho proces může trvat, není jasné. Bílý dům podle druhého zdroje agentury proti plánu neprotestoval a uvedl, že „je na Ukrajině, aby činila suverénní rozhodnutí o svém personálním vedení“.

Reuters už před několika dny informoval, že Zalužného místo už bylo nabídnuto veliteli ukrajinských pozemních sil Oleksandru Syrskému. Další světová i ukrajinská média rovněž psala o neshodách mezi Zalužným a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, především ohledně generálova požadavku mobilizovat dalších až 500 000 Ukrajinců.

Prezident podle amerického listu The Washington Post s požadavkem nesouhlasí a argumentuje, že armáda takovýto počet nezvládne zabezpečit kvůli nedostatku uniforem, zbraní i nedostatečné kapacitě výcvikových center. Dalším problémem je podle Zelenského nedostatek financí na platy.

Zvrat nenastal

Padesátiletého Zalužného mnoho Ukrajinců vnímá jako hrdinu díky tomu, že na začátku ruské invaze dokázal zabránit ovládnutí Kyjeva ruskou armádou. Reuters podotýká, že v loňském roce však nepřinesla kýžené výsledky ukrajinská protiofenziva, od níž si mnozí slibovali zásadní zvrat ve válce ve prospěch Ukrajiny.

Ukrajinská média podle Reuters tipují, že Zalužného by mohl nahradit současný velitel pozemních sil Syrskyj nebo šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov.

Západu dochází munice a rakety. Zalužnyj představil svou analýzu války na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám