Hlavní obsah

Zelenskyj zbavil funkce vysoce postaveného ukrajinského velitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli zbavil funkce vysoce postaveného vojenského velitele Eduarda Moskaljova, který se podílel na vedení boje proti ruské armádě na východě Ukrajiny. Důvod podle agentury Reuters neuvedl.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj dekretem odvolal velitele operace spojených sil, které se podílejí na bojích v Donbasu. Na stránce prezidenta stojí: „Uvolnil jsem Eduarda Mychajlovyče Moskaljova z funkce velitele spojených sil.“

Moskaljova zmínil už v pátek ve výčtu vojenských velitelů, s nimiž hovořil. Moskaljov podle Reuters funkci zastával od března 2022. Ukrajinská armáda se na sociálních sítích k odvolání velitele nevyjádřila.

Moskaljov se se stal velitelem spojených sil 15. března 2022, když byl jejich předchozí velitel Oleksandr Pavljuk jmenován hlavou vojensko-civilní správy Kyjevské oblasti.

Operace spojených sil se provádí na okupované části Donbasu od 30. dubna 2018, kdy nahradila do té doby protiteroristickou operaci (ATO) zahájenou v roce 2014.

Rusko se pokouší silou ovládnout Donbas a Zelenskyj v posledních týdnech popisoval tamní vojenskou situaci jako obtížnou a bolestnou.

Ruské jednotky soustřeďují své úsilí na město Bachmut navzdory těžkým ztrátám, o nichž hovoří ukrajinští a západní představitelé.

Podle generálního štábu v neděli odrazily ukrajinské jednotky 81 ruských pokusů o útok v pěti směrech. Na Kupjansk, Bachmut, Avdijivku a Lyman se útočí už několik týdnů. Po neúspěchu u Vuhledaru nyní Rusové útočí na Šachťorsk.

Putinovy dojmy: Západ nás chce zlikvidovat, nemůžeme ignorovat jejich jaderný potenciál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám