Hlavní obsah

Zelenskyj vyzývá Čínu, aby se přidala k ukrajinskému mírovému plánu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhl Číně, aby se připojila k ukrajinskému návrhu na ukončení války, píše agentura Unian s odvoláním na vyjádření hlavy státu během tiskové konference s japonským premiérem Fumiem Kišidou. Odpověď z čínské strany ale dosud Zelenskyj nedostal.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Příměří z roku 2014 nikomu nevyhovuje, protože v něm už nějakou dobu žijeme. Měli jsme tu Minské dohody. To je jen zmrazení konfliktu, aby se Rusko připravilo a znovu se vrátilo se svému jedinému přání, přání svého vůdce okupovat náš stát,“ řekl Zelenskyj.

Ukrajinský prezident dodal, že se konflikt musí řešit globálně a zásadně.

„Pokud jde o zásadní řešení, nabídli jsme světu náš recept na mír, a to platí i pro vztahy s Čínou. Veřejně jsme prostřednictvím diplomatických cest tlumočili Číně náš recept na mír a pozvání k účasti na tomto vzorci. Zveme vás k dialogu a těšíme se na odpověď,“ řekl Zelenskyj.

Ukrajinský prezident představil loni v listopadu na summitu G20 mírový plán, který počítá vedle jiného s kompletní obnovou územní celistvosti Ukrajiny a úplným stažením ruských vojsk z jejího území nebo se zřízením mezinárodního trestního tribunálu pro ruské válečné zločince.

Země G7: Rusko musí stáhnout vojáky z celého území Ukrajiny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám