Hlavní obsah

Zelenskyj vyzval k legalizaci konopí, aby pomohlo Ukrajincům vypořádat se s válkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v parlamentu vyzval k legalizaci marihuany k léčebným účelům. Informoval o tom list Ukrajinska pravda. Konopí podle prezidenta může pomoci Ukrajincům vypořádat se s psychickými i fyzickými následky už více než rok trvající války.

Foto: Facebook/Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Na Ukrajině musí být využity všechny nejlepší postupy a řešení z celého světa, bez ohledu na to, jak jsou obtížné nebo neobvyklé, aby nikdo z Ukrajinců nemusel snášet bolesti, stres a trauma z války,“ řekl Zelenskyj.

„Zejména musíme konečně legalizovat léky na bázi konopí pro všechny, kteří je potřebují, s příslušným vědeckým výzkumem a kontrolovanou ukrajinskou výrobou,“ dodal prezident.

Pěstování konopí je na Ukrajině nezákonné. Zelenskyj, který do funkce nastoupil v roce 2019, už před třemi lety inicioval celostátní průzkum, při kterém se v rámci parlamentních voleb voličů ptal, zda podporují legalizaci konopí pro léčebné účely.

Ano tehdy zaškrtlo 64,88 procenta účastníků, 29,53 procenta bylo proti.

Ukrajina od loňského února čelí invazi ruské armády. Bojuje se nejen na stovky kilometrů dlouhé frontě táhnoucí se od severovýchodu až na jih k Dněpru, ale Rusko pravidelně útočí a ostřeluje i ukrajinská města.

O hrůzách páchaných ruskými vojáky se hovořilo i v souvislosti se stažením ruských vojsk ze severu Ukrajiny po neúspěšné ofenzivě na Kyjev. Svědectví místních, ukrajinské úřady, neziskové organizace i média hovořily o vraždách, mučení či znásilňování.

V důsledku konfliktu zemřely tisíce ukrajinských civilistů a nejspíše desítky tisíc ukrajinských vojáků – Ukrajina své ztráty na bojišti neuvádí. Miliony lidí musely opustit své domovy a prchnout do jiných částí země či do zahraničí.

Vobořil: Nová regulace konopí zlepší kontrolu

Domácí

Registrovaní si budou moci na omezené ploše pro sebe pěstovat konopí, navrhují experti

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám