Hlavní obsah

Registrovaní si budou moci na omezené ploše pro sebe pěstovat konopí, navrhují experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh zákona k regulaci konopí, který prosazuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) se svou pracovní skupinou, přinese kromě přísně nastaveného trhu také dostupnost skrze samopěstování u dospělých, kteří se zapíšou do speciálního registru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeden z mnoha pochodů za legalizaci konopí prošel Prahou loni v září

Článek

Návrh počítá také se specializovanými kluby, kde si budou moci osoby starší 18 let nechat konopí vypěstovat ke svému soukromému užití. „Jeden pilíř návrhu je dostupnost konopí přes samopěstování. Registrované dospělé osoby si budou moci rostliny samy pěstovat a bude to omezeno pěstební plochou,“ uvedla Jana Michailidu (Piráti), členka rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, která se na návrhu zákona podílí.

V konopných klubech si lidé budou moci nechat vypěstovat svoje rostliny
Jana Michailidu, pirátská členka rady

„V konopných klubech si lidé budou moci nechat vypěstovat svoje rostliny. Toho můžou využít lidé, kteří si nemohou na zahradě sami pěstovat,“ dodala. I tyto kluby budou omezené od 18 let věku a registrací do systému.

Policie: K rozdílům v měření nedochází

Vobořil upozornil, že kvůli samopěstování konopí končí lidé ve vězení, a týká se to i jedinců, kteří tak činí pro osobní nebo třeba léčebné účely. Podle něj nemá takové konání vysokou společenskou závadnost.

CBD nezakážeme, slíbil Fiala

Domácí

„Soudy posílají lidi do vězení na více let než za znásilnění a další takto závažné činy. Prohibici nemůžeme věřit. Víme, že u legálních látek funguje v preventivním pohledu regulovaný trh – jako třeba u alkoholu nebo tabáku,“ dodal Vobořil.

Pro posuzování obsahu psychotropní látky v zabaveném konopí používají vyšetřovatelé podle policejního prezidia od listopadu 2021 novou sjednocenou metodiku, kde jsou uvedeny postupy odběru vzorku rostlinného materiálu i metodika měření obsahu THC. Policie v minulosti čelila kritice kvůli nejednotnému měření napříč českými regiony, to však odmítá.

„Na jednotlivých znaleckých pracovištích Policie ČR nesmí docházet k rozdílům v měření, což je zaručeno zejména stejným přístrojovým vybavením jednotlivých pracovišť,“ sdělil Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

„V letech 2018 a 2019 byl z iniciativy Kriminalistického ústavu realizován projekt, jehož cílem bylo sjednotit znalecká pracoviště z hlediska používaných metod a postupů analýzy omamných a psychotropních látek,“ doplnil.

Advokáti, kteří podobné skutky zastupují u soudu, se i přesto potýkají s ne vždy zcela transparentním přístupem.

Zákon ke konopí chci do konce roku, říká Vobořil

Domácí

„V praxi je pro účely trestního řízení ve většině případů poskytováno jen odborné vyjádření s výsledky měření a zpětně verifikovat korektnost postupu měření je víceméně nemožné. Ve většině případů neexistují dostatečně vypovídající záznamy o tom, jak byla konkrétní analýza prováděna,“ vysvětlil už dříve redakci advokát Adam Biňovec.

Nový návrh by kromě dekriminalizace pěstitelů měl přijít v prodejnách konopných produktů také s prevencí. „Chtěli bychom, aby bylo dáno zadost preventivním snahám. Aby prodejci byli proškoleni na základní adiktologické minimum a mohli poradit, jak konzumovat konopí s co nejmenšími riziky,“ popsala návrh Michailidu.

Do těchto prodejen budou mít přístup opět jen dospělí, diskutuje se však i o možnosti prodeje v lékárnách. Regulaci neunikne ani samotný produkt, na který by se měla vztahovat zákonně stanovená hladina THC. „Ještě jsme se neshodli na tom, jaké limity tam budou,“ uvedla členka vládní skupiny.

Podle odborníka na drogové závislosti Viktora Mravčíka bude nutné vyřešit různé mezinárodní úmluvy, ke kterým se státy včetně Česka zavázaly v minulosti.

„Pokud jde o konopí, jsme vázáni mezinárodními úmluvami. Regulace se musí vypořádávat s mezinárodní legislativou, a to je velmi složitá úloha,“ podotkl Mravčík.

Mravčík: Návykové látky mají různou míru škodlivosti, potřebujeme moderní regulaci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám