Hlavní obsah

Zelenskyj vyměnil šéfa speciálních sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jmenoval novým šéfem Sil speciálních operací (SSO) Serhije Lupančuka. Viktor Chorenko, který stál v čele SSO od loňského července, bude podle prezidenta nadále pracovat na speciálních úkolech. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj označil Lupančuka za zkušeného důstojníka, přesnější důvody pro změnu ve vedení SSO nicméně neposkytl. Chorenko v rozhovoru se serverem Ukrajinska pravda uvedl, že důvody rozhodnutí nezná a že se o něm dozvěděl z médií.

Předpokládá se, že SSO stojí za nejsofistikovanějšími operacemi ukrajinské armády provedenými na územích pod ruskou kontrolou, zejména na Krymu. Mezi příklady úderů připisovaných SSO patří například zářijový útok na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu. Speciální síly jsou rovněž zodpovědné za informační a psychologické vojenské operace a za organizování odporu na územích okupovaných Ruskem, napsala agentura Reuters.

Neochabujte ve svém úsilí, vzkázal Zelenskyj na pražský summit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám