Hlavní obsah

Zelenskyj: Ukrajina prohraje válku, pokud nám Kongres neschválí pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina prohraje válku s Ruskem, pokud pro ni americký Kongres neschválí další balík pomoci, varoval v neděli podle agentury AFP ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Bez podpory Kongresu podle něj bude pro bránící se zemi nejen těžké zvítězit, ale dokonce přežít. Schválení podpory ve výši 60 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč) už několik měsíců brání především americké vnitropolitické spory.

Foto: Kappeler Michael, ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Pokud Kongres Ukrajině nepomůže, Ukrajina válku prohraje,“ citovala AFP Zelenského, který se tak vyjádřil během nedělní videokonference se zástupci platformy United24, prostřednictvím níž mohou lidé přispívat zemi, která už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi.

„Pokud Ukrajina válku prohraje, budou napadeny další státy,“ varoval také ukrajinský prezident.

Zelenskyj, jehož země nyní na frontě čelí ruskému náporu, v posledních dnech ke schválení americké pomoci vyzval opakovaně. Je podle něj pro Ukrajinu životně důležitá.

Zelenskyj bije na poplach: Brzy nám dojdou zbraně i na obranu

Válka na Ukrajině

„Pokud nebudeme mít americkou podporu, bude to znamenat, že nemáme protivzdušnou obranu, žádné rakety Patriot, rušičky pro elektronický boj, dělostřelecké granáty ráže 155 milimetrů,“ řekl Zelenskyj už koncem března listu Washington Post.

„Znamenalo by to, že se budeme vracet, ustupovat, krok za krokem, po malých krůčcích,“ pokračoval. „Snažíme se najít nějaký způsob, jak neustupovat,“ dodal.

Americká vláda od začátku ruské invaze posílá na Ukrajinu vojenské vybavení ze svých zásob, které pak doplňuje za peníze uvolněné Kongresem.

Na konci loňského roku však vyčerpala poslední prostředky, které zákonodárci na tento účel uvolnili, a americká vojenská pomoc je od té doby ochromená.

Návrh, který by vládě poskytl dodatečných 60 miliard dolarů na vojenskou i ekonomickou podporu Ukrajiny, už prošel Senátem, republikánské vedení Sněmovny reprezentantů ho však zatím blokuje.

USA jsou klíčovým spojencem země napadené ruskou armádou a na různé formy pomoci už vyčlenily přes 113 miliard dolarů (více než 2,5 bilionu Kč).

Všechno to odsuzování útoků k ničemu nevedlo, Rusko rozumí jen síle, řekl Zelenskyj

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám