Hlavní obsah

Zelenskyj: Ruský teror porazíme, až budeme mít víc systémů protivzdušné obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina potřebuje plnohodnotný štít, aby porazila ruský raketový teror, uvedl v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Apeloval tak podle agentury Interfax-Ukrajina na západní partnery, aby Kyjevu poskytli více zbraňových systémů posilujících protivzdušnou obranu.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Ukrajina potřebuje plnohodnotný vzdušný štít – jedině tak lze porazit ruský raketový teror. Už jsme ukázali, že dokážeme sestřelit dokonce i ty ruské rakety, kterými se teroristé zvlášť chlubili,“ uvedl Zelenskyj v narážce na případy sestřelení ruských hypersonických střel.

„Díky pomoci partnerů a dodávkám systémů protivzdušné obrany obránci naší země zachránili tisíce životů,“ napsal v aplikaci telegram.

„Ale pro celé naše území, pro všechna naše města a obce potřebujeme více systémů protivzdušné obrany. Svět by se si neměl zvyknout na ruský teror. Teror musíme porazit. Je to možné!“ zdůraznil.

Rusko vytrvale útočí na přístavní město Oděsa na jihu Ukrajiny poté, co Moskva v pondělí definitivně potvrdila, že po bezmála roce pozastavuje svou účast na černomořských obilných dohodách.

Ty i za pokračujících bojů na Ukrajině umožňovaly vyvážet ukrajinské zemědělské produkty přes černomořské přístavy.

Předchozí ruské útoky z tohoto týdne ochromily značnou část infrastruktury užívané pro export v Oděse a Čornomorsku a podle ukrajinského ministerstva zemědělství zničily desítky tisíc tun obilí.

Ruské útoky jsou podle Moskvy také odplatou za poničení Krymského mostu spojujícího Rusko s anektovaným Krymským poloostrovem.

Zelenskyj odvolal ukrajinského velvyslance v Británii, který ho kritizoval za „nezdravý sarkasmus“

Evropa

Doprava na Krymském mostě byla zablokována. Musí být vyřazen z provozu, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám