Hlavní obsah

Zelenskyj přijel na Donbas, navštívil vojáky nedaleko nejtvrdších bojů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý navštívil Slovjansk na východě Ukrajiny. Město se nachází zhruba 40 kilometrů od Bachmutu, kde se momentálně odehrávají největší boje mezi ruskými a ukrajinskými jednotkami z celého Donbasu. Záběry z návštěvy města zveřejnil prezident na sociálních sítích.

Foto: Kyiv Post/Twitter

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil na frontu

Článek

„Dnes na východě Ukrajiny - ten nejtěžší směr. Mám tu čest být tu na Donbasu s našimi obránci. Věřím, že se příště sejdeme v našem ukrajinském Doněcku, Luhansku. Jsem si jistý, že i na Krymu,“ uvedl Zelenskyj a vojákům poděkoval, že brání nezávislost Ukrajiny.

Doněck a Luhansk jsou oblastní metropole stejnojmenných ukrajinských oblastí, města ale od roku 2014 ovládají proruští separatisté. Krymský poloostrov Rusko v roce 2014 nezákonně anektovalo.

Proruští separatisté na několik měsíců v roce 2014 okupovali i Slovjansk, který se ale podařilo Ukrajincům opět osvobodit. Město od začátku ruské invaze letos v únoru čelilo ostřelování a ruské jednotky se neúspěšně pokoušely o jeho dobytí. Nyní město leží zhruba 45 kilometrů od frontové linie.

Putina na frontě nikdo neviděl

Zelenskyj, který od vpádu ruských vojsk neopustil Ukrajinu, se na frontu vydal už poněkolikáté. Učinil tak na rozdíl od ruského prezidenta Vladimira Putina, který ale zase od zahájení invaze vycestoval do zahraničí, například do středoasijského Uzbekistánu. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov o víkendu uvedl, že se prezident vydá na Donbas, až „nastane ten pravý čas“.

Zelenskyj chce výrazně přísnější strop na ruskou ropu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám