Hlavní obsah

Zelenskyj nařídil vyztužit hranici s Běloruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek nařídil vrchním armádním velitelům posílit severní vojenský sektor Ukrajiny. Učinil tak poté, co se šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin po sobotní vzpouře odebral do Běloruska, píše agentura Reuters.

Foto: Facebook/Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj uvedl, že na setkání s představiteli vlády a armády byla představena zpráva ukrajinských tajných služeb a bezpečnostních sil o situaci v Bělorusku, které je severním sousedem Ukrajiny.

Padlo rozhodnutí, že náčelník generálního štábu ukrajinských sil Valerij Zalužnyj a velitel severního sektoru Serhij Najev mají uskutečnit soubor opatření na posílení tohoto směru, uvedl Zelenskyj na komunikační síti Telegram. O Prigožinovi se přitom v krátkém sdělení výslovně nezmínil.

Co udělá Prigožin, není jasné

Prigožin přiletěl do běloruského exilu v úterý na základě dohody, kterou údajně vyjednal běloruský prezident Alexandr Lukašenko a která ukončila krátkou vzpouru Prigožinovy soukromé žoldnéřské armády.

Některá média uvedla, že Wagnerova skupina by si mohla zřídit novou základnu v opuštěném vojenském areálu, který dostala k dispozici v běloruském městě Asipovičy.

V Bělorusku už se staví tábory pro wagnerovce

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám