Hlavní obsah

Že vyrábíme špinavou bombu? Tak se přijeďte podívat, pozvali Ukrajinci OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejbližších dnech vyšle Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) své inspektory na Ukrajinu s úkolem prošetřit důkazy o ruském tvrzení, že Ukrajinci vyrábějí špinavou bombu. O vyslání mise požádala sama vláda v Kyjevě, která nařčení Moskvy odmítla.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel MAAE Rafael Grossi

Článek

Inspektoři by měli navštívit dvě místa na Ukrajině. O které přesně jde však MAAE, která spadá pod OSN, nespecifikovala. Uvedla však, že obě zařízení již byla kontrolována.

Špinavá bomba

Špinavou bombou je myšlena bomba s konvenční trhavinou, která je naplněná radioaktivním materiálem. Způsobí zamoření prostoru, ale nedojde k jadernému výbuchu.

„MAAE provedla inspekci jednoho z těchto míst před měsícem a všechna naše zjištění byla v souladu s prohlášeními Ukrajiny o příslušných zárukách,“ řekl v pondělí šéf agentury Rafael Grossi.

Zdůraznil, že „zde nebyly nalezeny žádné neohlášené jaderné aktivity ani materiál“.

Takové pohrdání se moc nevidí. Rusové dávali najevo, že pro ně Ukrajina není stát, popisuje Miko atmosféru v OSN

Válka na Ukrajině

Ruská státní tisková agentura RIA tvrdí, že identifikovala dvě místa, která byla podle ní do údajné výroby špinavé bomby zapojena - Východní závod na obohacování minerálů v Dněpropetrovské oblasti a kyjevský Institut pro jaderný výzkum.

Řešit to bude i Rada bezpečnosti

Rusové přednesou svá obvinění i na Radě bezpečnosti OSN, která se sejde v úterý 25. října.

„Použití špinavé bomby kyjevským režimem budeme považovat za akt jaderného terorismu,“ napsal ruský velvyslanec v OSN Vasilij Něbenzja generálnímu tajemníkovi OSN Antoniu Guterresovi a Radě bezpečnosti.

Rusko dál mluví o špinavé bombě, připravuje vojáky na boj v radioaktivní kontaminaci

Válka na Ukrajině

Vyzval západní země, aby využily svého vlivu na Kyjev a donutily ho „upustit od nebezpečných plánů ohrožujících mezinárodní mír a bezpečnost“.

Ministři zahraničí Francie, Británie a Spojených států nařčení Moskvy odmítli jako „evidentně nepravdivé“ a zopakovali svoji podporu Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám