Hlavní obsah

Rusko dál mluví o špinavé bombě, připravuje vojáky na boj v radioaktivní kontaminaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov v pondělí zopakoval obvinění, že Ukrajina připravuje použití tzv. špinavé bomby. Jde o bombu, kdy jsou klasickou výbušninou do okolí rozmetány radioaktivní látky. Vysoký vojenský představitel Igor Kirillov pak podle agentury TASS řekl, že ruské síly se připravují na boj v podmínkách radioaktivní kontaminace. Rusko chce, aby v úterý tvrzení o špinavé bombě projednala Rada bezpečnosti OSN.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci střílejí z houfnice M777 v Doněcké oblasti.

Článek

Gerasimov v pondělí telefonicky mluvil se svými protějšky z Velké Británie a Spojených států Tonym Radakinem a Markem Milleym a obvinění, která už v neděli vznesl ruský ministr obrany Sergej Šojgu, zopakoval.

Podobně mluvil i ruský náčelník vojsk radiační, chemické a biologické obrany ruských ozbrojených sil Igor Kirillov. „Podle informací, které máme k dispozici, mají dvě ukrajinské organizace specifické instrukce, aby takzvanou špinavou bombu vyrobily. Jejich práce vstoupily do závěrečné fáze,“ uvedl. Dodal, že Kyjev pak chce útok svést na Moskvu.

„Ministerstvo obrany se připravuje na to, že bude čelit provokacím. Síly jsou připraveny plnit úkoly v podmínkách radioaktivní kontaminace,“ dodal Kirillov.

Kirilov pak měl popsat, že bomba se údajně vyrábí v nedávno vzniklém podniku na zpracování radioaktivního odpadu Vektor a na třech skládkách radioaktivního odpadu.

Šojgu: Ukrajinci mohou použít špinavou bombu

Evropa

Ruská média zveřejňují o bombě podrobné informace. List Izvestija cituje například vojenského experta Vladimira Šurygina, který popsal, že by exploze zamořila okolí do vzdálenosti 500 metrů až jednoho kilometru.

Rusko chce, aby se tvrzením v úterý zabývala Rada bezpečnosti OSN, napsala v pondělí večer agentura Reuters s odkazem na diplomatické zdroje. Mělo by tak stát na jednání za zavřenými dveřmi.

První rozhovor od května

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil ruské tvrzení za absurdní a za nebezpečnou lež, stejně tak ruská obvinění odmítli ministři zahraničí Francie, Británie i USA.

Také šéf britské armády Radakin v telefonátu s Gerasimovem ruské obvinění vůči Kyjevu odmítl, uvedlo podle Reuters v prohlášení britské ministerstvo obrany. „Vojenští lídři se shodli na důležitosti ponechat komunikační kanály mezi Británií a Ruskem otevřené, aby mohli pracovat na snížení nebezpečí špatného odhadu a na usnadnění deeskalace,“ dodalo britské ministerstvo.

Podle informací agentury Reuters byl pondělní rozhovor Gerasimova a šéfa amerického sboru náčelníků Marka Milleyho prvním telefonátem mezi nejvyššími americkými a ruskými generály od května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám