Hlavní obsah

Západ probírá, zda dodat Ukrajině stíhačky

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západní země diskutují o tom, zda Kyjevu pošlou stíhačky. Dánské TV2 to ve čtvrtek řekla podle listu The Guardian pre­miérka Mette Frederiksenová.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ukrajina by měla dostat z Polska a Slovenska stroje MiG-29

Článek

„Je to něco, o čem diskutujeme ve skupině spojeneckých zemí. Je to velké přání ze strany Ukrajiny,“ řekla. Dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen navíc v pátek ve státní televizi DR prohlásil, že jeho země je „otevřena“ myšlence vyslat na Ukrajinu stíhačky.

„Nevylučuji, že v určitém okamžiku může být nutné zabývat se příspěvkem v podobě stíhaček,“ dodal.

Naopak Německo se zdálo být zaskočeno čtvrtečním rozhodnutím Polska dodat Kyjevu stroje MiG-29. „Zatím se všichni shodli, že není čas na vyslání stíhaček,“ řekl jeho ministr obrany Boris Pistorius.

Putin na procházce ulicemi Mariupolu. Návštěva města budí pochybnosti

Válka na Ukrajině

USA tvrdily, že předání migů Ukrajině je rozhodnutí Polska, a chválily Varšavu za to, že při pomoci Kyjevu nadále „překračuje své možnosti“. Zdůraznily ale, že polský krok nebude mít vliv na prezidenta Joea Bidena, jenž se brání tlaku na poskytnutí amerických F-16 Ukrajině.

„V tuto chvíli nedošlo k žádné změně našeho názoru, pokud jde o stíhačky,“ sdělil John Kirby, mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám