Hlavní obsah

Začal hlavní úder ukrajinské protiofenzivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Hlavní ukrajinská protiofenziva už probíhá na jihovýchodě země, uvedli ve středu dva představitelé amerického Pentagonu. Na frontu proudí tisíce posil, mnohé z nich vycvičené na západě, napsal ve středu list The New York Times. I ruské ministerstvo obrany zmiňovalo velké útoky v oblasti. Ofenzivu potvrzuje i britská rozvědka, která zmínila, že Rusko kvůli tomu přisunulo další bitevní vrtulníky Ka-52 v modernizované verzi.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinští vojáci pálí z houfnice D-20 směrem k ruským pozicím.

Článek

„Je to velký test,“ řekl listu jeden z amerických představitelů, který si nepřál uvést své jméno. Operace by v případě, že se bude pro ukrajinské síly dobře vyvíjet, mohla trvat dva nebo tři týdny. Vyjádření zdrojů odpovídalo zprávám z fronty v Záporoží, kde se rozhořely velké dělostřelecké souboje.

Ukrajinští představitelé sdělili americkým, že posílená uskupení se pokusí postoupit na jih přes ruská minová pole a další obranná zařízení k městu Tokmak, a pokud uspějí, tak dál k Melitopolu a k moři, napsal list. Jejich snahou je přerušit pozemní most na Krym vedoucí přes okupovaná území na jihu Ukrajiny. Všechny hlavní zásobovací trasy v oblasti vedou přes Melitopol.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov informoval o rozsáhlém ukrajinském útoku a tvrdých bitvách jižně od Orichivu. Z něj je to přes Tokmak k pobřeží Azovského moře asi 100 kilometrů.

Podle náměstkyně ministra obrany Hanny Maljarové ukrajinské jednotky „postupují“ ve směrech na Berďansk a Melitopol. Tvrdé boje probíhají o vesnici Robotyne. Ukrajinci podle ní konsolidovali také své síly na východě u Staromajorského.

Americký ministr obrany Lloyd Austin sice pro stanici CNN další fázi ukrajinské protiofenzivy nekomentoval, ale zmínil, že Ukrajina si „uchovávala velký počet vojáků a vybavení“ v záloze, když útočila na jihu a pokoušela se proniknout přes minová pole. Ukrajinci začali útočit téměř před dvěma měsíci, ale jejich postup byl pomalý a nepodařil se jim žádný průlom.

„Pořád mají k dispozici mnoho variant a my očekáváme, že budou pokračovat v tlaku,“ dodal Austin: „Ukrajina je dobře připravená a dobře vycvičená k tomu, aby mohla být úspěšná. A jak jste mne slyšeli říkat minulý týden, bojují tvrdě, tvrdě pracují na tom, aby se dostali přes minová pole a další překážky. Pořád mají velkou bojovou sílu.“

Na frontu podle různých zdrojů proudí mohutné posily. Ukrajinci zřejmě do boje vyslali vojáky, kteří byli dosud v záloze. Mnoho z nich bylo vycvičeno na západě a jejich jednotky disponují západní technikou. Rusy dosazený správce Záporožské oblasti Vladimir Rogov uvedl, že Ukrajinci nasadili přes sto západních obrněných vozidel včetně tanků Leopard 2 a bojových vozidel pěchoty M2 Bradley.

Ruské velení uvádí, že útok ruské síly odrazily, což nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

„Jak ukrajinské síly pokračují ve velkých ofenzivních operacích v záporožské oblasti, jednou z nejdůležitějších ruských zbraní v sektoru jsou bitevní vrtulníky Ka-52 Hokum. V posledních měsících Rusko s velkou pravděpodobností posílilo své síly na jihu minimálně malým počtem zcela nové varianty Ka-52M, která je výrazně upravená,“ uvedla rozvědka.

Podle ní se ve verzi Ka-52M uplatnily úpravy, jež reagují na zkušenosti s nasazením těchto vrtulníků v Sýrii. „Důkazy o nasazení varianty M (modernizovaný) posilují fotografie na sociálních sítích,“ uvedla rozvědka: „Dalším klíčovým vylepšením flotily Ka-52 je integrace nové protitankové střely LMUR s dosahem asi 15 km.“ Posádky je tak mohou vypalovat mimo dosah ukrajinských prostředků protivzdušné obrany. Britská rozvědka zmínila, že Rusko už přišlo o čtyři desítky Kamovů Ka-52 Alligator (Hokum je označení v kódu NATO).

Zatímco ruské síly jsou v defenzivě podél téměř celé, asi 1000 kilometrů dlouhé fronty, na zhruba 100kilometrovém úseku na severovýchodě země se jim daří podnikat útočné operace, uvedl v jiném článku zveřejněném ve středu americký deník. Odvolal se přitom na ukrajinské vojáky, podle nichž se jedná o oblast kolem měst Kupjansk, Svatove a Kreminna.

Ukrajinci zahájili druhou vlnu ofenzivy jižně od Orichiva, hlásí CNN

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám