Hlavní obsah

Za Bělgorod, napsali Rusové na jeden z dronů útočících na Kyjev

Agentura Reuters v pondělí zveřejnila video, na kterém je vidět nápis na úlomku jednoho z dronů, které Rusové využili pro pondělní útok na Kyjev. „Za Bělgorod,“ napsali na zbraň útočníci.

Na úlomku dronu použitého při útoku na Kyjev bylo napsáno: Za BělgorodVideo: Reuters

 
Článek

Reportér Reuters v pondělí natočil části jednoho z útočících dronů, na kterých bylo napsáno „Za Bělgorod“. Pod tím je ještě napsáno „Za Lug“.

Ruská Bělgorodská oblast, která sousedí s Ukrajinou, je v posledních dnech pravidelně terčem ostřelování, ze kterého Moskva obviňuje ukrajinskou armádu. Kyjev se k těmto útokům oficiálně nevyjadřuje.

Na vojenském cvičišti v bělgorodském regionu v sobotu dva muži původem z některé z postsovětských republik zastřelili 11 dobrovolníků hlásících se do bojů na Ukrajině.

Cílem byla kritická infrastruktura

Jeden z úderů zasáhl oblast poblíž kyjevského vlakového nádraží, sdělil později poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Cílem byl podle něj jeden z objektů kritické infrastruktury. Dron udeřil blízko tohoto objektu, který je ale stále v provozu, cituje Heraščenka agentura Unian. Podle ministerského poradce jeden z bezpilotních letounů rovněž zasáhl výškovou budovu.

Zase lhal. Masivní útoky už nejsou potřeba, řekl Putin. Hrůzná ranní videa z Kyjeva ukazují nálety desítek dronů

Válka na Ukrajině

Rusko v pondělí během ranní špičky zaútočilo bezpilotními letouny na centrum Kyjeva, což byl druhý útok na hlavní město Ukrajiny během jednoho týdne.

V Kyjevě podle tamních úřadů drony zasáhly kromě energetických objektů také obytný dům. V něm zemřeli tři lidé, včetně páru, který čekal dítě. Městem zněly výbuchy i střelba, když se bezpečnostní síly snažily útočící bezpilotní letouny sestřelit pomocí automatických zbraní, napsala agentura Reuters.

Drony, které byly k útoku použity, jsou íránské výroby. Evropská unie nyní sbírá důkazy o tom, zda je Rusku dodává přímo Írán. Pokud ano, ve hře jsou sankce. Ukrajina tvrdí, že jich v průběhu pondělní noci a rána sestřelila 37.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám