Hlavní obsah

Wagnerovci u nás verbují občany, zlobí se srbský prezident

Srbského prezidenta Aleksandara Vučiče zlobí snahy ruských žoldáků z Wagnerovy skupiny verbovat srbské občany. Srbsky psané inzeráty pro službu u wagnerovců se v posledních dnech objevily na ruských webech a na sociálních sítích.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Srbský prezident Aleksandar Vučič

Článek

„Proč vy, wagnerovci, oslovujete někoho ze Srbska, když víte, že je to proti našim předpisům?“ zlobil se Vučič podle agentury Reuters v pondělním rozhovoru pro srbskou televizi Happy TV.

Obvinění, že mají wagnerovci svou kancelář přímo v Srbsku, tamní prezident podle agentury Reuters v televizním rozhovoru popřel.

Wagnerova skupina funguje jako soukromá armáda. Zapojuje se do ozbrojených konfliktů, přičemž ji Rusko využívá k práci, kterou z nějakého důvodu nechce svěřit regulérní armádě, podobně jako Američané svěřují různé úlohy v zahraničí kontraktorům typu firmy Blackwaters. Wagnerovci jsou považováni za mimořádně kruté, ale spolehlivé a obávané bojovníky. Do svých řad přijímají i trestance, často výměnou za příslib milosti. Účastní se i invaze na Ukrajinu, podle posledních zpráv se v posledních dnech zapojili do krvavých bojů o město Soledar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.

Wagnerovci verbují v Srbsku

Evropa

Srbské zákony podobně jako ty české občanům zakazují bez povolení bojovat v ozbrojených konfliktech v zahraničí. Několik Srbů už za to bylo v minulosti odsouzeno. Na Ukrajině Srbové přesto bojují, a to už od vypuknutí občanské války a konfliktu s Ruskem po tzv. Majdanu v roce 2014.

Na začátku tohoto roku se navíc začaly objevovat inzeráty lákající Srby přímo k wagnerovcům. Srbská tisková rada potvrdila, že se objevila na balkánské stránce Russia Today zpráva o inzerátu, v němž Wagnerova skupina nabízí „práci“ v Rusku; 5. ledna na ní byl publikován text: „Wagnerovci zveřejnili inzerát, že hledají dobrovolníky; podmínky jsou více než lákavé.“

V textu na Russia Today je ocitován náborový inzerát z oficiálních webových stránek Wagnerovy skupiny a stojí v něm také: „Zájemcům je hned od začátku jasné, že všichni, kdo se přihlásí, budou posláni přímo do zóny speciální vojenské operace.“ Tak Rusko označuje svou agresivní válku.

Srbsko na půdě Spojených národů i při dalších příležitostech opakovaně odsoudilo ruskou invazi na Ukrajinu, přesto je spolu s Maďarskem považováno za hlavního spojence Moskvy v Evropě. Odebírá ruský plyn a odmítá sankce.

Kosovští Srbové začali na severu Kosova odstraňovat barikády

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám