Hlavní obsah

Rusům se nedaří zastavit průlom v Bělgorodské oblasti, útočníci tam vjeli s tanky

Aktualizováno

Ruské bezpečnostní služby zasahují v úterý v Grajvoronském okruhu v Bělgorodské oblasti nedaleko hranice s Ukrajinou. Z vyjádření oficiálních míst není jasné, kdo vlastně na území Ruska útočí. Podle gubernátora oblasti Vjačeslava Gladkova tam pronikla ukrajinská diverzní skupina. Podle ukrajinských zdrojů jsou to ruští partyzáni. Diverzanty vyzbrojené těžkou technikou včetně tanků se dosud nepodařilo zastavit.

Záběry útoku v Bělgorodské oblastiVideo: Reuters

 
Článek

„K situaci v Grajvoronském okruhu. Pokračuje její čištění ministerstvem obrany spolu se silovými strukturami,“ uvedl podle agentury RIA Novosti Gladkov na svém účtu na Telegramu. Z jeho slov plyne, že jsou nasazeni vojáci, policisté a další paramilitární síly spadající pod ministerstvo vnitra.

Dodal, že ve vesnicích, kam se dostali diverzanti, byli zraněni dva lidé: „Zatím se k nim bezpečnostní síly nedokázaly dostat. Ráno je to jejich úkol číslo 1. Doufáme, že je budeme schopni evakuovat tak rychle, jak to jen bude možné, a předat je zdravotnickému zařízení.“

Při evakuaci zemřela 82letá žena v autobuse, který ji odvážel.

Rusové z Bělgorodské oblasti odvážejí jaderné hlavice, tvrdí ukrajinská rozvědka

Válka na Ukrajině

Gladkov už ráno informoval, že do oblasti pronikla ukrajinská diverzní skupina. Ta pronikla do oblasti už několikrát. Také místní sídla tajné služby FSB byla opakovaně napadena. Šlo o budovy sloužící pohraničníkům. Tento útok je však největší, jak ukazuje video z dronu, které zveřejnila opoziční emigrantská ruská legie. Agentura Reuters potvrdila, že záběry jsou z místa, ale není jasné, ze kdy.

Útok partyzánů?

Vůdce Legie za osvobození Ruska Ilja Ponomarjov uvedl podle agentury Reuters, že byla zcela osvobozena pohraniční obec Kozinka a předsunuté jednotky legie dosáhly centra Grajvoronského okruhu. To by znamenalo, že pronikly do Grajvoronu.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) pronikly diverzní oddíly do oblasti už v pondělí. I ruští vojenští blogeři uváděli, že obsadili Glotovo a Gora-Podolu, ISW to ale nedokázal potvrdit. Fotografie potvrzují útok na post pohraničníků u Kozinky vedené nejméně jedním tankem.

Podle ruského vojenského blogera Rybara byly oddíly vyzbrojeny dvěma tanky, jedním obrněným transportérem a devíti dalšími obrněnými vozidly. Nasazeny proti nim byly vrtulníky Ka-52, Mi-28 a Mi-8.

Rybar označil útok za propagační akci. Kreml už v pondělí uvedl, že jde o pokus odvrátit pozornost od ztráty Bachmutu, napsala RIA Novosti. Tvrdil, že prostředků k likvidaci skupin je v oblasti dost.

Ukrajinská stanice Hromadske s odvoláním na ukrajinskou rozvědku uvedla, že útok na správu FSB v Bělgorodu podnikly dvě ruské opoziční skupiny – Legie za osvobození Ruska a Ruské dobrovolnické sbory. Druhá se přihlásila už dříve k několika útokům. Obě tyto skupiny v souvislosti s útokem zmiňují i ruští vojenští blogeři.

Legie je ruská milice utvořená na území Ukrajiny, kterou vede ruský opoziční předák Ilja Ponomarjov. Ten řekl, že už začalo osvobozování Ruska od Putina.

Pokud se podařilo skutečně obsadit obec Kozinku a postoupit dále, znamená to, že diverzní skupina přešla přes první linii obrany vzdálené dva kilometry od Gory-Podolu. To podle Ukrajinské pravdy ukazuje, že přední linie je špatně chráněna a nedrží ji dobře vycvičení vojáci.

Výbuch v sídle FSB?

V Bělgorodu nejspíše na budovu FSB svrhli výbušninu z dronu. Na střeše jedné ze staveb je vidět dým. „Cesta k budově je přehrazena. Na místě už jsou hasiči,“ citoval deník sdělení ze sociální sítě Telegram.

Úřady dosud situaci nekomentovaly, v regionu kvůli vyhlášené „protiteroristické operaci“ platí zákaz publikovat informace bez svolení úřadů.

Ruský opozičník žijící v Česku: Putina dostihne jedině zrada v okolí

Podcasty a pořady

Drony útočily v Kurské oblasti, zasažena byla budova pohraničníků

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám