Hlavní obsah

Válka, a ne operace. Státy G20 odsoudí ruskou invazi na Ukrajinu, píše DPA

Členové skupiny největších světových ekonomik G20 se už krátce před zahájením summitu na indonéském ostrově Bali dohodli na znění závěrečného usnesení, uvedl předseda Evropské rady Charles Michel. Podle zdrojů agentury DPA se západním státům podařilo navzdory prvotnímu odporu Rusů do prohlášení prosadit pasáž, která odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu.

Foto: Bay Ismoyo, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Měli bychom se pokusit využít setkání G20 k tomu, abychom přesvědčili všechny partnery, aby na Rusko vyvíjeli větší tlak,“ citovala agentura Reuters z Michelovy tiskové konference před úterním zahájením dvoudenní vrcholné schůzky. Řekl také, že ukončení „nesmyslné války“ ze strany Ruska je nejlepším způsobem, jak vyřešit energetickou a potravinovou krizi ve světě.

Michel uvedl, že shoda na závěrečném komuniké byla nalezena na úrovni vyjednavačů. Podle DPA se jim podařilo překonat počáteční odpor Moskvy a dostat do usnesení ostré odsouzení ruské invaze na Ukrajinu. Ta má být v textu označena jako válka, a nikoliv jako speciální vojenská operace, jak boje na Ukrajině nazývá oficiálně Rusko.

Nerozdělujme svět na dva tábory, varoval indonéský prezident

Zahraniční

Vysoce postavený představitel americké vlády v úterý uvedl, že se jedná o důrazné odsouzení většinou členů skupiny G20. Důraz byl při vyjednávání kladen na vytvoření co nejširší koalice v rámci skupiny G20, čehož bylo podle něj dosaženo. Konečný souhlas Moskvy s návrhem textu vnímá americký představitel jako známku toho, že Rusko již v otázce Ukrajiny nemůže počítat s podporou Číny.

Existují různé pohledy

Podle agentury Reuters se do návrhu usnesení promítlo, že většina členů G20 důrazně odsuzuje válku, ale existují různé pohledy. Usnesení má rovněž ocenit obilnou dohodu umožňující vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů a export ruských plodin a hnojiv.

Zásadní je podle návrhu textu dodržování mezinárodního práva a upevňování mezinárodního systému, který zajišťuje mír a stabilitu, uvádí Reuters.

Foto: Leon Neal, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden (uprostřed) v rozhovoru s indickým premiérem Narendrou Modim, vlevo německý kancléř Olaf Scholz

Součástí usnesení má být také zmínka o nepřípustnosti použití jaderných zbraní, na níž se v pondělí na svém prvním osobním setkání shodl americký prezident Joe Biden se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Kritizovali také ruské výhrůžky použitím jaderných zbraní ve válce proti Ukrajině.

Kromě situace na Ukrajině a jejím celosvětovým dopadům se chce indonéské předsednictví věnovat na summitu také obnově hospodářství po pandemii covidu-19 či klimatickým změnám. Konkrétně si chce podle Reuters G20 v závěrečném usnesení znovu předsevzít, že bude usilovat o omezení nárůstu globální teploty na 1,5 stupně Celsia.

Členy skupiny G20 jsou Argentina, Austrálie, Brazílie, Británie, Čína, Francie, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Německo, Rusko, Saúdská Arábie, Spojené státy, Turecko a Evropská unie. Přizvány jsou ale i další země či mezinárodní organizace.

Ruská armáda přesouvá jednotky z Chersonské oblasti do Doněcku, tvrdí američtí analytici

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám