Hlavní obsah

V zákopech na Ukrajině jsou líhně superrezistentních bakterií. Experty to děsí

Mezi raněnými ukrajinskými vojáky na frontě se šíří superrezistentní bakterie, na něž nezabírají antibiotika. Podle španělského listu El País na to upozornila lékařka z německé nemocnice, kam převážejí komplikované ukrajinské případy.

Foto: Profimedia.cz

Zákopy na Ukrajině. Ilustrační foto

Článek

„Zraněným se kvůli nedostatku zdravotnického materiálu a nedostatečně sterilnímu prostředí často dostává jen omezené zdravotnické péče a medikace antibiotiky. A to po celé týdny a měsíce,“ cituje server španělského listu internistku Mariu Virginii Dos Santosovou z berlínské univerzitní nemocnice Charité.

Polní podmínky bakteriím svědčí. Fungují jako líheň pro jejich nové mutace.

Němečtí experti podle Dos Santosové zkoumali původce multirezistentní infekce nalezené v kostech a měkkých tkáních vojáků a civilistů, kteří byli kvůli specializované péči převezeni do Německa. Šest z nich trefila kulka a osm zranil výbuch granátu nebo bomby. Výsledky je vyděsily.

Ukrajinské údery na Rusko? Pokud nepůjde o města, tak klidně, řekl šéf německé obrany

Válka na Ukrajině

Zcela nové spektrum bakterií

Od března do prosince loňského roku bylo v Centru muskuloskeletální chirurgie Lékařské univerzity Charité-Berlin ošetřeno 47 pacientů z Ukrajiny. Ze všech zjištěných infekcí bylo 13 způsobeno multirezistentními gramnegativními bakteriemi (MDRGN).

Téměř tři čtvrtiny (72 %) vzorků se ukázalo být rezistentními i na širokospektrální karbapenemy a novější antibiotika Ceftazidim/avibactam i Ceftolozan/tazobaktam, která se používají jako medikamenty poslední volby, když infekce neustupuje při léčbě jinými antibiotiky. Patogeny, které odolají i této léčbě, jsou označovány jako „superbakterie“.

„Narazili jsme na zcela nové spektrum patogenů,“ konstatovala Dos Santosová.

Celkově bylo mezi vzorky zkoumanými v berlínské nemocnice Charité 39 % rezistentních na antibiotikum cefiderokol, 20 % na kolistin a 96 % na ciprofloxacin, jedno z nejrozšířenějších perorálních antibiotik.

Ze 14 studovaných pacientů bylo 10 propuštěno. Zbývající čtyři stále podstupují léčbu; u dvou se vyvinuly nové akutní infekce.

Supebakterie zabíjejí víc než HIV a malárie

Zjištění německých lékařů se shoduje se studiemi provedenými v jiných konfliktních zónách.

Bakteriální rezistence na antibiotika dnes zabíjí více lidí na celém světě než HIV/AIDS a malárie dohromady a odhaduje se, že do roku 2050 zahubí tyto mikroogranismy každý rok na 12 milionů lidí. Studie zveřejněná Evropským centrem pro kontrolu a prevenci nemocí před pěti lety uvedla, že jen v Evropě zemře na následky superbakterií ročně více než 33 tisíc lidí, poznamenal El País.

Integrace Ukrajiny do NATO je v našem zájmu, řekl Pavel

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám