Hlavní obsah

V kanceláři šéfa ukrajinské armády se našlo odposlouchávací zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V jedné z možných budoucích kanceláří náčelníka generálního štábu ukrajinské armády Valerije Zalužného se v neděli našlo odposlouchávací zařízení. Na sociální sítí Telegram o tom informovala ukrajinská tajná služba SBU.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj

Článek

Ta zdůraznila, že zařízení se našlo v kanceláři, kterou Zalužnyj aktuálně nepoužívá a že nebylo funkční.

O nálezu odposlechu původně informovala ruskojazyčná verze zpravodajského serveru BBC News a nebylo jasné, kde přesně se zařízení nacházelo.

„Zdůrazňujeme, že zařízení nebylo přímo v kanceláři Valerije Zalužného, ale v prostorách, které by mohl v budoucnu pracovně využívat,“ uvedla tajná služba. Zařízení podle ní nebylo aktivované a nenašly se ani žádné systémy na sběr dat nebo jejich vysílání.

Zdroje BBC neuvedly, zda byla podobná zařízení objevena i u dalších členů generálního štábu. Podle některých ukrajinských médií tomu tak ale být mohlo.

Zařízení byla podle médií vyrobena z takových částí, že nelze identifikovat jejich původ. Policie a armáda zahájily vyšetřování případu.

BBC v této souvislosti připomněla, že v listopadu byl při výbuchu poblíž Kyjeva zabit asistent Zalužného Hennadij Častjakov. V rukou mu explodoval granát, který byl součástí dárku k jeho narozeninám.

V posledních měsících řada pozorovatelů a novinářských zdrojů informovala o vážném konfliktu mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a Valerijem Zalužným. Představitelé ukrajinské vlády popírají, že by takový konflikt existoval.

Potřebujeme 17 milionů granátů, šokoval Zalužnyj. Posílil úvahy o svém odvolání

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám